{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švicarska banka pomagala Amerikancima kod utaje poreza

F
19.2.2009. u 14:59
0
0
Švicarska banka pomagala Amerikancima kod utaje poreza
0
Švicarska banka pomagala Amerikancima kod utaje poreza
Foto: Reuters
Švicarska banka UBS AG pristala je platiti 780 miliona dolara kako bi izbjegla kazneni progon u SAD-u pod optužbama regulatornih tijela da je pomogla hiljadama bogatih Amerikanaca da preko njenih računa izbjegnu plaćanje poreza, saopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.
U okviru nagodbe s tužiteljstvom i američkom Komisijom za vrijednosnice (SEC), koja je u srijedu potvrđena na okružnom sudu u Fort Lauderdaleu na Floridi, UBS se obvezala "odmah SAD-u predati podatke o identitetu i računima određenih američkih klijenata svog prekograničnog poslovanja".

Taj potez bez presedana, u odnosu na nedodirljivost bankarske diskrecije u Švicarskoj, prethodno je odobrila Uprava za nadzor švicarskih finansijskih tržišta (FINMA), navodi se u priopćenju.

UBS je također pristala "hitno izaći iz posla pružanja bankarskih usluga klijentima u SAD-u s nedeklariranim računima".

"UBS je nadalje pristala platiti 780 miliona dolara u kaznama, penalima, kamatama i naknadama", navodi u saopćenju ministarstvo pravosuđa, prenijela je Hina.

Sporazum je otkrio da je UBS-u prijetila tužba za sudjelovanje u uroti za prijevaru SAD-a, kroz sprečavanje ubiranja prihoda Porezne uprave (IRS).

Prema sudskim dokumentima, nakon preuzimanja američke brokerske kuće Paine Webber godine 2000., "UBS je dobrovoljno ušao u sporazum s IRS-om koji traži da banka izvještava poreznu upravu o prihodima i drugim informacijama o svojim klijentima iz SAD koji posjeduju američke vrijednosnice na računima UBS-a".

UBS se tereti da je djelovao kao neprijavljeni 'broker' i savjetnik za ulaganja hiljadama američkih građana koji su u toj švicarskoj banci imali račune pod svojim ili tuđim imenom.

Američkoj istrazi o UBS-u najviše je pridonijelo priznanje krivnje bivšeg privatnog bankara Bradleya Birkenfelda, u junu 2008., koji je priznao da je banka UBS imala niz "shema" kako bi pomogla bogatim Amerikancima da sakriju 20 milijardi dolara imovine.

UBS je otimao SAD-a oko 200 miliona dolara poreznih prihoda godišnje, pomažući bogatim američkim klijentima na različite načine, uključujući i osnivanje lažnih tvrtki u "poreznim oazama" kao što su Švicarska, Panama, Britanski Djevičanski otoci, Hong Kong i Liechtenstein, rekao je Birkenfeld u priznanju krivnje pred saveznim sudom u Fort Lauderdaleu, na Floridi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: