Prioretno djelovati
61

Švedska privredna komora u BiH vlastima predložila mjere radi pomoći privredi

A. D.
Iz Švedske privredne komore u BiH na drese svih nivoa vlasti uputili su dopisu putem kojeg predlažu mjere radi pomoći privredu u periodu krize uzrokovanom pandemijom koronavirusa.

Vlastima su se obratili sa zajedničkim stavom Udruženja švedskih poduzetnika u Bosni i Hercegovini i njegovih punopravnih članica, a povodom uticaja svjetske zdravstvene globalne krize koronavirusa na privredu Bosne i Hercegovine.

"Svjesni izazova koje donosi ova kriza, zajedno sa našim članicama smo analizirali situaciju, udar na cjelokupnu bh. privredu i direktno na privredne subjekte. U cilju potpunog pregleda nastalih posljedica, izrađen je upitnik sa prijedlogom mjera kojem smo objektivno sagledali stanje i djelovanje ove krizne situacije na naše članice. Slijedom ovog upitnika, identificirane su 3 ključne mjere, koje je većina naših članica prepoznala kao prioritetne za opstanak poslovnih aktivnosti", navodi se u aktu koji potpisuje Vernisa Rejhan Ićindić, predsjednica Upravnog odbora komore.

Kako navodi, poučeni dobrim praksama iz zemalja Evrope, ali i odgovora Vlade Kraljevine Švedske na potencijalnu ekonomsku destabilizaciju, te vođeni potrebama njihovih članica, u cilju da se firmama omogući stepen likvidnosti koji će osigurati isplatu plata uposlenicima kao i obaveza prema dobavljačima i spriječavanje većih posljedica, predlažu sljedeće mjere:

  1. Oslobađanje obračuna i uplate doprinosa na lične dohotke i poreza na dohodak za radnike u periodu krize

  2. Oslobađanje plaćanja poreza na dobit za 2019. godinu, te oslobađanje plaćanja akontacije poreza na dobit za 2020 kako bismo pokrili gubitak radi pada aktivnosti

  3. Oslobađanje svih komunalnih taksi i parafiskalnih nameta