Nova zapošljavanja
23

Svečano potpisan ugovor između Austrijske razvojne banke i Preventa BH

Klix.ba
Austrijska razvojna banka i kompanija Prevent BH potpisali su ugovor o budućoj saradnji u oblasti strateškog poslovnog i finansijskog partnerstva u sklopu nove usluge pronalaska strateškog partnerstva Raiffeisen banke. Potpisivanjem ugovora svotili su se uvjeti za stvaranje novih radnih mjesta.

"Slijedeći strategiju održivosti Raiffeisen grupacije, kao ključnu komponentu poslovne politike, kontinuirano nastojimo biti fer i pouzdan partner našim klijentima te im ponuditi adekvatna rješenja u skladu s razvojem njihovog poslovanja. Stoga me posebno raduje što smo bili u prilici dati svoj doprinos te što je Austrijska razvojna banka prepoznala kvalitet našeg dugogodišnjeg klijenta Prevent BH s kojim je uspostavila saradnju. Ujedno prepoznala je i važnost našeg tržišta u smislu daljeg razvoja privrede, tako i održivog ekonomskog rasta i rasta zaposlenosti", izjavio je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke.

On je dodao da je na taj način Austrijska razvojna banka u Raiffeisen banci pronašla partnera kada je riječ o ciljanom izboru klijenata i investicionih projekata na bh. tržištu.

"Stoga čvrsto vjerujem da će naša zajednička saradnja biti nastavljena i u budućnosti", poručio je Dobnigg.

Pronalazak strateških i finansijskih partnera je jedinstvena usluga koju je Raiffeisen banka u prilici ponuditi svojim klijentima na bh. tržištu kroz odjel Investicionog bankarstva.

"Drago nam je da je Austrijska razvojna banka prepoznala značaj BiH kao mjesta gdje želi ulagati i zajedno sa privatnim sektorom razvijati bh. privredu, te izabrala Prevent grupaciju kao strateškog partnera za takvu misiju. Potpisivanjem ugovora danas, stvorili smo predispozicije za dodatno širenje Prevent grupacije i stvaranje više od 500 novih radnih mjesta na različitim lokacijama u BiH", izjavio je Haris Rahman, predsjednik Uprave Prevent BH, te dodao kako vjeruje da će ovo biti samo početak ulaganja Austrijske razvojne banke u BiH kako bi sa vodećim kompanijama kreirali održivost i jačali bh. privredu i društvo.

Podrška Austrijske razvojne banke neće imati značajan utjecaj samo na dalji razvoj Preventa BH, nego će biti značajna za rast i razvoj područja na kojima će biti prošireni proizvodni pogoni ove kompanije. Novim investicionim projektima će se kreirati pozitivni proizvodni i izvozni efekti za nekoliko industrija u BiH.

"Kreiranje radnih mjesta i adekvatnih uslova za rad jedan je od ciljeva održivog razvoja i ujedno glavni cilj Austrijske razvojne banke. Posao koji osigurava stabilan prihod ključan je za kreiranje boljih životnih uslova i obezbjeđuje mogućnosti za dalje unapređenje. S Preventom BH smo pronašli partnera u Bosni i Hercegovini, jednoj od naših ciljanih zemalja, s kojim možemo dati doprinos unapređenju zapošljavanja te postizanju ovog važnog cilja", izjavila je Andrea Hagmann, član Izvršnog odbora Austrijske razvojne banke.

Ulaganje Austrijske razvojne banke na tržištu Bosne i Hercegovine je pozitivan signal i za druge investitore, te predstavlja značajnu osnovu za daljnji razvoj bh. preduzetništva.