U prisustvu zvanica
229

Svečano obilježen proboj tunela Počitelj - Zvirovići, korona ne utječe na izgradnju Koridora 5C

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Svečano je obilježen završetak proboja tunela Počitelj, dužine 1.163 metra, čime su završeni radovi na iskopu duž desne cijevi tunela.

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić je rekao da današnja svečanost pokazuje da Koridor 5C nije osjetljiv na utjecaj pandemije.

"On nam daje šanse da održimo investicionu temperaturu u BiH i značajno utječe da nam se ekonomija ne sroza", kazao je premijer Novalić čestitavši svim sudionicima koji su na bilo koji način učestvovali u ovom značajnom projektu.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić je kazao kako je ovo projekt od velikog značaja za čitavu Hercegovinu, ali i Bosnu i za sve buduće generacije. Istaknuo je kako je razvoj Koridora 5C najveći katalizator razvoja.

"Realizacijom ovog projekta stvaramo uslove za razvoj BiH", kazao je ministar Lasić.

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić kaže da su ovo pokazatelji da BiH u građevini ima perspektivu i stručnjake.

''Ovaj je objekt i pored svih okolnosti urađen prije roka. Imamo jasan pokazatelj da naša operativa može probijati 12 metara tunela dnevno i mislim da svi na tome trebamo čestitati. Naravno, ovo je samo mali dio dionice'', rekao je Terzić.

Prema ugovoru, rok za završetak radova na poddionici Počitelj – Zvirovići LOT 1 je planiran za septembar 2021. godine. Poddionica Počitelj – Zvirovići je dio dionice Počitelj – Bijača, a duga je 11,7 kilometara i podijeljena je na dva LOT-a.

LOT 1 obuhvata trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići. Vrijednost ugovora za radove LOT 1 iznosi 56.522.840,50 eura bez PDV-a.

Ugovor za izgradnju potpisan je 20. juna 2019. godine s kineskom kompanijom China State Construction Engineering Corporation Limited. Radove na probijanju tunela Počitelj izvodi bh. firma Euro-Asfalt d.o.o. kao podizvođač.