{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve veće razlike u plaćama između muškaraca i žena

F
19.3.2009. u 20:05
0
3
Sve veće razlike u plaćama između muškaraca i žena
0
Sve veće razlike u plaćama između muškaraca i žena
Razlika u zaradama između muškaraca i žena u Njemačkoj je veća nego u većini zemalja Evropske unije te je, suprotno trendu, u porastu, proizlazi iz istraživanja Instituta za tržište rada (IAB) u Nuernbergu, predstavljena u četvrtak.
"Zaposlene žene u Njemačkoj u prosjeku zarađuju gotovo četvrtinu manje nego muškarci", navedeno je u rezultatima istraživanja. IAB takve razlike objašnjava ponajprije porastom broja zaposlenika u djelatnostima s nižim primanjima gdje su uglavnom zaposlene žene kao i većim brojem muškaraca na vodećim mjestima.

"Čak i kad se izravno usporedi dvoje zaposlenika s istom spremom, stažom i odgovornošću, pokazuje se da žene zarađuju 12 posto manje nego muškarci", izjavio je predstavnik IAB-a Hermann Gartner.

Dok se razlika u zaradi u ostalim zemljama EU-a između 1996. i 2006. smanjila sa 17 na 15 posto, u Njemačkoj je u istm razdoblju porasla s 21 na 22 posto. Njemačka se po razlici plaća između muškaraca i žena u EU-u nalazi na 20. mjestu.

Ministrica obitelji Ursula von der Leyen izrazila je zabrinutost najnovijim statistikama te je objasnila da bit nije u politici, nego u gospodarstvu.

"Zanimanja se još dijele na 'muška' i 'ženska', pri čemu su 'muška' bolje plaćena i cjenjenija, ali razlike su velike i unutar istih gospodarskih područja", rekla je von der Leyen. Dodala je da medicinska sestra u prosjeku zarađuje 100 eura manje nego njezin muški kolega.

"To se ničim ne da objasniti", smatra von der Leyen, prenosi Hina.

U čertvrtak su objavljene i podaci o zaradi zaposlenika u prošloj godini iz kojih proizlazi da je bruto prosječna plaća u Njemačkoj u prošloj godini iznosila 27.754 eura što je 2,6 posto više nego 2007.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: