Utjecaj pandemije
18

Sve teže poslovanje aerodroma u Tuzli: Smanjene plaće mogu isplaćivati do kraja godine

A. K.
Aerodrom u Tuzli obavlja znatno manje operacija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Aerodrom u Tuzli obavlja znatno manje operacija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zbog pandemije koronavirusa funkcionisanje Međunarodnog aerodroma u Tuzli sve je teže. Broj putnika je znatno manji, a već nekoliko mjeseci zaposlenici rade za niže naknade, kako bi se finansijska stabilnost u tom dijelu održala do kraja 2020. godine.

Od početka ove godine do danas s Međunarodnog aerodroma u Tuzli prevezeno je okvirno 180.000 putnika što je pad u odnosu na 2019. za skoro 50 posto. Do toga su dovele restrikcije iz zemalja Evropske unije koje se bore sa širenjem koronavirusa, posljedično čemu je kompanija Wizz Air iz Tuzle znatno reducirala broj operacija.

Direktor tuzlanskog aerodroma Esed Mujačić za Klix.ba kaže da su se u proteklih 15 dana operacije svele na osam destinacija u Njemačkoj, Holandiji i Švedskoj, a od ove subote, kada stupa zimski red letenja dobit će i liniju prema Bazelu.

Duplo manje putnika

"Poredeći se sa prošlom godinom po broju prevezenih putnika i destinacija, mi smo zabilježili smanjenje od skoro 50 posto i samim tim nama je zabilježen i toliki pad prihoda. Shodno tome, mi smo na aerodromu uveli maksimalne mjere štednje i mislim da smo generalno u odnosu na prošlu godinu rashode smanjili za 30 posto", kaže nam Mujačić.

Smanjenje rashoda je zabilježeno i kroz redukciju izdvajanja novca za plaće i tople obroke radnicima, koji kada se podvuče crta, ovakve dvije vrste naknada unazad nekoliko mjeseci primaju u manjem iznosu nego ranije za okvirno 20 posto.

"To sve radimo kako bismo do kraja godine u kontinuitetu mogli isplaćivati plaće. Mi bismo naprimjer sad njima mogli isplatiti u cijelosti plaće i tople obroke, ali bi te naknade bile upitne u decembru. Sada vršimo kombinaciju tako što smo jednu plaću radnicima smanjili za 20 posto uz regularan topli obrok, ali smo je idućeg mjeseca, zbog zakona, isplatili u punom iznos, bez toplog obroka", pojasnio nam je Mujačić, istaknuvši da će radnici sve novčane zaostatke dobiti shodno poboljšanju finansijskih prilika.

Neadekvatna pomoć nadležnih

Pomoć nadležnih, odnosno Federalne i Kantonalne vlade u obećanoj mjeri do danas nisu dobili. Mujačić ističe da im je ona prijeko potrebna, naglasivši da su aerodromi u našoj zemlji izostavljeni iz takozvanih "korona-zakona" zbog činjenice da su javna preduzeća.

"U periodu u kojem nismo radili zabilježili smo gubitak koji je veći od milion konvertibilnih maraka, a projekcija gubitaka do kraja ove godine je u iznosu od skoro milion i po maraka jer su prihodi manji u odnosu na redovno poslovanje. Imam naznake da će biti rebalans kantonalog budžeta, a određeni iznos sredstava je dobilo i Kantonalno ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja. Od toga očekujem da ćemo dobiti dio, kao i od onih sredstava koja su namijenjena za pokrivanje gubitaka nastalih pandemijom. Tome se nadam i od Vlade Federacije BiH", istaknuo je Mujačić.

Procjena Međunarodnog aerodroma u Tuzli je da će do kraja ove godine ukupno prevesti do 280.000 putnika, što je bolji prikaz u odnosu na ostale zračne luke u našoj zemlji. Ali, to opet nije dovoljno kako bi se samostalno mogli izboriti sa svim finansijskim nametima.