biznis
0

Sve se više ulaže u banke, sve manje u dionice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prvi prioritet privatnih investitora (građana) u Evropi i SAD-u je sigurnost njihovih ulaganja. Približno polovina Evropljana i gotovo sedam od deset građana SAD-a stavilo je raspoloživ novac na štednju. Istovremeno, na oba ova područja opada udio građana koji ne štede. To su najnoviji rezultati Investment Barometra što ga GfK Custom Research provodi za potrebe Wall Street Journal Europe.

Investment Barometar daje informacije o privatnom investiranju građana Evrope i SAD-a još od 1999. godine.

Istraživanje je proveo GfK Custom Research u martu i aprilu ove godine na ukupno 11.000 ispitanika u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Španjolskoj, Švedskoj, V. Britaniji i SAD-u.

Ukupno 91 posto građana zapadne Evrope preferira investiranje s malom stopom rizika. Isti taj podatak za zemlje srednje i istočne Evrope iznosi 84 posto a za SAD je 81 posto.

Investiranje s visokom stopom rizika prihvaća pak 16 posto građana u Švedskoj i SAD-u. Suprotno, kod Nijemaca i Italijana samo 3 posto preferira investiranja s visokim rizikom koja nude i visoke stope povrata ulaganja.

Usporedba s ranijim ponašanjem pokazuje zaokret prema sigurnosti. U jesen 2007. godine (kada je provedeno isto takvo istraživanje) 43 posto zapadnih Evropljana stavilo je svoj novac u banke. Sada je takvih čak 60 posto. Isti se trend pokazao i u SAD-u gdje 68 posto građana sada ulaže raspoloživ novac u razne oblike štednih depozita banaka (prije 18 mjeseci bilo je takvih samo 52 posto).

U Njemačkoj je postotak štediša porastao za 15 posto. Općenito, kao opcija štednje odnosno investiranja raste i popularnost životnih osiguranja. Na trećem mjestu ali s dosta manjim udjelom su "equity" fondovi.

Istraživanje iz 2007. godine pokazuje postojanje značajnog udjela privatnih osoba koje nemaju nikakav oblik štednje odnosno investiranja i to 42 posto u zapadnoj Evropi i 32 posto u SAD-u. Danas je taj udio značajno manji i u zapadnoj Evropi iznosi 29 posto a u SAD-u tek 8 posto.