Stiže STARfest
67

Sve je spremno za najveći događaj za razvoj karijere i zapošljavanje mladih u Sarajevu

Klix.ba
STARfest
STARfest
Za sve one koji traže posao, stipendiju, edukaciju, praksu, sezonski posao ili im trebaju savjeti za razvoj karijere i dalje školovanje idealan je događaj STARfest, koji se po treći put održava u velikoj dvorani Centra Skenderija u četvrtak, 4. aprila 2024. godine u periodu od 09:30 do 17 sati.

Bogat sadržaj programa sastoji se iz sajma prilika, edukativnih radionica i niza zanimljivih govornika na main stageu, a motiviran je podacima nedavnog istraživanja da su ključni izvori informiranja mladih o karijernom putu 29% roditelji i rodbina, 20% internet, te 18% prijatelji i isto toliko nastavnici.

S obzirom da to nisu dovoljno kvalitetne informacije važno je za mlade, prije svega studente i srednjoškolce da se upoznaju direktno sa poslodavcima i onima koji im mogu pomoći na tom karijernom putu.

STARfest
STARfest

U okviru sajma prilika STARfest će predstaviti 60 izlagača koji će pored prezentacije svojih kompanija, organizacija i obrazovnih ustanova pružiti i razne testove i karijerno savjetovanje uz sjajnu priliku za direktno upoznavanje sa HR managerima i liderima iz svijeta biznisa, civilnog sektora i neformalne edukacije.

Poseban štand vezan je i za ponudu Kantona Sarajevo mladima uz najavu usvajanja i nove Strategije prema mladima Kantona Sarajevo 2024-2028.

Paralelno u četiri sale održat će se i 20 edukativnih radionica na razne teme o poslovima budućnosti, o ulasku u svijet IT-a, otvaranju vlastitog biznisa, soft vještinama do organiziranja u omladinske i studentske organizacije. Poseban HR korner u saradnji sa Udruženjem HR managera ponudit će mladima stručne savjete za razvoj karijere, pisanje CV-a i boljeg pozicioniranja na tržištu rada.

STARfest
STARfest

Na main stageu pojavit će se 20 govornika, uspješnih ljudi i kompanija koji će predstaviti svoj karijerni put, ali i govoriti o trendovima na tržištu rada u BiH i svijetu.

U protekloj godini dva izdanja STARfesta posjetilo je 5.000 mladih, uz bogat program - zabilježena su 102 izlagača, 42 radionice, 58 govornika na glavnoj pozornici i 300.000 online pregleda.

Poseban fokus ovoga STARfest-a jeste i na promociji studentskih organizacija koje su već integrirane u EU tj. članice su evropskih mreža i nude međunarodnu praksu i obuku za studente, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Italije.

Kako je izgledao 2. STARfest pogledajte na videozapisu ispod:

STARfest dio je nove digitalne STAR eLearning platforme koja nudi mladima besplatan video kurs sa 25 zanimljivih lekcija/epizoda o poslovima budućnosti, X faktorima za nalaženje posla kao i načinima kako te X faktore razviti i pronaći posao. Tu je i mogućnost povezivanja kasnije sa top kompanijama.

Na STAR platformu se možete registrovati na www.star.study.

Ukoliko želite i sami biti partneri STARfesta kontaktirajte direktno organizatora – Inkubator društvenih inovacija"MUNJA" putem maila [email protected].