LRC Kreditni biro
0

Svaka četvrta firma i obrtnik u BiH blokiran

FENA
Prema posljednjim istraživanjima koje je napravio LRC Kreditni biro gotovo svaka četvrta firma i obrtnik u BiH je blokiran, istaknuto je danas u Sarajevu na prezentaciji upriličenoj u okviru Dana otvorenih vrata LRC Kreditnog biroa.

Do devetog mjeseca 2008. bilo je 15.187 pravnih subjekata i obrtnika koji su u potpunosti bili insolventni ili blokirani, što je za 18 posto više firmi u odnosu na isti period 2007. i 20 posto više firmi u odnosu na godinu ranije.

Broj subjekata koje je zahvatilo po pojedinim računima je 18.187 firmi što u konačnom zbiru daje broj od 33.374 insolventnih pravnih subjekata i obrtnika u BiH, pokazalo je istraživanje.

Postojanje kreditnih biroa je vrsta zaštitnog mehanizma koji se u zemljama razvijenih ekonomija koristi više od stotinu godina. LRC Kreditni biro već osam godina radi na objedinjavanju podataka banaka, mikrokreditora, osiguiravajućih društava, komunalnih preduzeća, fondova, donatora, privrednika i ostalih institucija.

Više od 4.000 članica ima potpisane ugovore o saradnji s LRC-om u vezi sa osiguranjem informacija. Baza podataka broji više od 32 miliona informacija o urednom ili neurednom otplaćivanju dugovanja prema raznim finansijskim i privrednim subjektima u BiH.

Izvršni direktor LRC Kreditnog biroa Emil Kučković izdvojio je projekte registriranja žiranata, registracije alimentacija i reprogramiranja dugovanja. Više od 1.500 građana i pravnih subjekata izvršilo je registraciju osoba za koje otplaćuju ili su u potpunosti otplatili kredit u svojstvu žiranta.