biznis
0

Sutra u Banjoj Luci potpisivanje memoranduma za projekt ELMO

FENA
Direktorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH Jane Nandy sutra će u Banjoj Luci potpisati Memorandum o razumijevanju sa zvaničnicima Vlade Republike Srpske koji će označiti formalnu saradnju sa USAID-ovim projektom Unapređenja mobilnosti radne snage (ELMO).

Kako je saopćeno iz USAID-a nefleksibilna regulativa identificirana je kao glavna prepreka razvoju tržišta rada u BiH.

ELMO će sarađivati sa vladama Federacije BiH i RS kako bi se stvorile centralizirane baze podataka o radnicima u entitetskim poreskim uredima.

Te baze podataka sadržavat će sve podatke o doprinosima osigurane osobe, a ove informacije će biti dostupne i fondovima penzione, socijalne i zdravstvene zaštite.

Elektronske baze podataka zamijenit će dosadašnje arhive u kojima su podaci obrađivani ručno, čime će biti omogućeno da se počne primjenjivati alternativa sadašnjem sistemu evidentiranju radnika putem radnih knjižica.

Uz to, ELMO će sarađivati sa inspekcijama rada kako bi podstakla usklađenost sa propisima umjesto kažnjavanja neusuglašenosti. Projekat će također podsticati dijalog između vlada, udruženja poslodavaca i sindikata.

Ovaj USAID-ov projekat trajat će četiri godine, a cilj mu je da sektoru malih i srednjih preduzeća omogući legalno poslovanje i smanjenje crnog tržišta rada, saopćio je USAID.