biznis
0

Sutra sedmo tradicionalno savjetovanje ekonomista i menadžera na Ilidži

FENA
Sedmo tradicionalno savjetovanje ekonomista i menadžera započinje sutra u prijepodnevnim satima na Ilidži, a okupit će oko 120 učesnika koji će diskutovati o tradicionalnoj temi, a to su mjere ekonomske politike BiH za 2008.

„Međunarodni poslovni forum perspektive zajedno s ostalim organizatorima očekuje da će i ovogodišnje savjetovanje pobuditi interes svih zainteresiranih strana u ovim razgovorima, prije svega poslovne zajednice, predstavnika vlada i akademske zajednice Sindikata“ izjavio je novinarima uoči savjetovanja predsjednik Upravnog odbora Međunarodnog poslovnog foruma perspektive Vinko Ćuro.

Cilj je kreirati programe ekonomskog djelovanja koji će doprinijeti ubrzanijem ekonomskom razvoju i višem životnom standardu svih građana u BiH.

Organizatori vjeruju da će i ove godine zaključci i preporuke imati utjecaja na zvaničnike u BiH, predstavnike parlamenata i vlada i svih drugih koji učestvuju u kreiranju mjera ekonomske politike i programa rada vlada na različitim nivoima.

Očekuje se da će mjere ekonomske politike i programe rada vlada kako je kazao Ćuro najaviti predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić, federalni premijer Nedžad Branković koji je ujedno predsjednik programskog odbra Međunarodnog poslovnog foruma perspektive te gradonačelnik Brčko Distrikta Mirsad Đapo.

Iz Vlade RS-a dodao je Ćuro, još nema potvrde učešća njihovih zvaničnika tako da će po mjerama ekonomske politike i programu rada Vlade RS-a razgovarati uz prisustvo ekonomskih eksperata i predstavnika poslovnih i akademske zajednica.

Ćuro je u izjavi novinarima ocijenio da je situacija u kojoj se nalazimo u ekonomskom, socijalnom i razvojnom segmentu govori da imamo mnoge probleme u cijeloj BiH što utiče na vrlo usporen rad privrede, slabe reforme i loš položaj građana.

Poslovna zajednica očekuje, kako je kazao Ćuro, da će se uspjeti ovakvim skupovima ali i drugim susretima i forumima pronaći adekvatan model i dijalog s vladama i sindikatima da bi se krenulo s mjerama koje treba poduzimati, a prvi korak u tome je mnogo konstruktivniji, konkretniji i veći angažman svih predstavnika vlasti.