{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra rasprava o razvoju malih i srednjih preduzeća

F
3.5.2009. u 13:51
0
0
Sutra rasprava o razvoju malih i srednjih preduzeća
0
Sutra rasprava o razvoju malih i srednjih preduzeća
Predstavnici državnog i entitetskih parlamenata te Skupštine Distrikta Brčko raspravljat će u ponedjeljak u Banjoj Luci o razvoju malih i srednjih preduzeća te statističkom sistemu, u sklopu šeste sesije pod nazivom "Parlament za Evropu”, saopćeno je iz Evropske unije.
Sesiju će uime zemlje predsjedatelja Evropske unije otvoriti ambasador Češke u Bosni i Hercegovini Jirži Kudela.

Učesnicima će se obratiti i evropski stručnjaci za razvoj malih i srednjih preduzeća te predstavnici slovenskog ministarstva javne uprave.

U sklopu Evropske unije posluje oko 23 miliona malih i srednjih preduzeća koja osiguravaju više od 100 miliona radnih mjesta i predstavljaju okosnicu ekonomije Evropske unije. Razvoj sektora malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini zahtijeva intenzivnije angažiranje svih faktora i resursa.

U vrijeme globalne ekonomske krize i trenda rasta nezaposlenosti, za Bosnu i Hercegovinu posebno je važno da se što prije uspostavi adekvatna institucionalna struktura za razvoj malih i srednjih preduzeća, stvori neophodno poslovno okruženje i otklone administrativne barijere za razvoj tog privrednog sektora s ogromnim potencijalom za otvaranje novih radnih mjesta, navedeno je u saopćenju.

Kroz izlaganje Pavle Brečkove iz češkog državnog Udruženja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika parlamentarci Bosne i Hercegovine saznat će više o razvoju malih i srednjih preduzeća u kontekstu evropskih integracija. O istoj temi govorit će i Jasmina Ahmetbašić, ekspert za mala i srednja preduzeća.

Na sutrašnjoj sesiji „Parlamenta za Evropu“ bit će riječi i o razvoju i harmonizaciji statističkog sistema BiH, što su također zadaci koje BiH mora ispuniti na putu ka Evropskoj uniji.

Marie Bohata iz EUROSTAT-a govorit će o značaju statistike za proces evropskih integracija te o najboljim praksama, dok će se predstavnici slovenskog ministarstva javne uprave, Dušan Kričej i Teja Batagelj, fokusirati na najsuvremenije metode i sisteme za administrativno pojednostavljivanje procedura za otvaranje i rad malih i srednjih preduzeća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: