biznis
0

Susret Džindić - Bodonyi: Bh. firme iz oblasti namjenske i automobilske industrije imaju šansu u Francuskoj

FENA
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić razgovarao je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, s ambasadoricom Francuske u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi o saradnji BiH i Francuske iz oblasti energetike, te namjenske i automobilske industrije.

Također, dogovoreno je organizovanje zajedničkog sastanka privrednika iz Bosne i Hercegovine i Francuske, te je, ovom prilikom, ambasadorica Bodonyi pozvala sve bh. privrednike da prisustvuju predstojećem samitu u Parizu u julu, kako bi ostvarili poslovne kontakte i unaprijedili međusobnu saradnju.

Na sastanku je bilo riječi i o izradi državne i entitetskih energetskih strategija, jer je to jedna od obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici. Energetske strategije bi omogućile i pristupanje evropskim fondovima kojima Evropska unija stimuliše privredu zemalja koje nisu njene članice.

Bosanskohercegovačke kompanije iz oblasti namjenske i automobilske industrije sigurno mogu naći plodno tlo kada je u pitanju francusko tržište, zajednički je zaključak današnjeg sastanka.

Džindić i Bodonyi opredijeljeni su za ulaganje dodatnog napora kako bi saradnja dvije zemlje postigla zavidan nivo.

Federalni ministar je zahvalio ambasadorici na podršci Francuske u razvijanju poslovne saradnje između dvije prijateljske zemlje, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.