biznis
0

Susjedne zemlje su i u junu najvažniji trgovinski partneri BiH

FENA
Iz Bosne i Hercegovine u junu najviše se izvozilo u Hrvatsku i to u vrijednosti od 92,7 miliona KM, što je 18 posto od ukupno ostvarenog izvoza.

Prema podacima Agencije za statistiku od susjednih zemalja, također značajan izvoz u istom periodu ostvaren je u Srbiju i to u vrijednosti od 66,4 miliona KM, što je 12,9 posto od ukupnog izvoza.

Posmatrano prema regionalnim grupacijama, u junu se najviše izvozilo u EU i to u vrijednosti od 308 miliona KM, što je 59,9 posto od ukupno ostvarenog izvoza. U okviru zemalja EU najviše se izvozilo u Italiju i to u vrijednosti od 73,4 miliona KM, što je 14,3 posto od ukupno ostvarenog izvoza.

U junu najviše se uvozilo iz Hrvatske i to u vrijednosti od 193,9 miliona KM, što je 15,9 posto od ukupno ostvarenog uvoza.Od susjednih zemalja, također značajan uvoz u istom periodu ostvaren je iz Srbije i to u vrijednosti od 125,8 miliona KM, odnosno 10,3 posto od ukupnog uvoza.

U okviru zemalja EU najviše se uvozilo iz Njemačke i to u vrijednosti od 146,9 miliona KM, što je 12,1 posto od ukupno ostvarenog uvoza.