USAID
0

Supervizijom banaka protiv pranja novca

Sarajevo-x.com
Analiza finansijskih izvještaja banaka te međunarodni standardi upravljanja rizicima u bankarskom poslovanju, teme su seminara koji američka vlada, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i projekta Partnerstva za unapređenje ekonomskih reformi (PARE), organizuje u hotelu "Sarajevo" u Sarajevu, od 24. do 27. avgusta 2009. godine, sa početkom u 10:00 sati.

Seminar je nastavak zajedničkih aktivnosti USAID-a i supervizora finansijskog sektora BiH na usklađivanju takozvane off-site supervizije (analize finansijskih izvještaja banaka) sa međunarodnim standardima. Cilj seminara je daljnji razvoj supervizora finansijskog sektora u Bosni i Hercegovini na osnovama međunarodnih standarda i preporuka EU za ovu oblast. BiH supervizori će imati priliku da na seminaru čuju i iskustva drugih zemalja u revizijama i praćenjima rizika, ali i iskustva u računovodstvenim rizicima ili pak rizicima pranja novca.

Organizator seminara, USAID-ov PARE projekat, kreiran je da osnaži regulatorni sistem za sektor finansijskih usluga, unapređenje finansijskog upravljanja javnim sredstvima te poboljšanje povoljnog okruženja za investiranje privatnog sektora i razvoj kroz pružanje ciljane pomoći.

Vlada SAD je do danas, putem USAID-a, obezbijedila preko milijardu i po dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.