|

Sumorno jutro nakon gašenja struje u Aluminiju: Prazna postrojenja, radnici u nevjerici

Sumorno jutro nakon gašenja struje u Aluminiju: Prazna postrojenja, radnici u nevjerici
74
R. D.
10.7.2019. u 09:29
379
komentara
74

dijeljenja
Sumorno jutro nakon gašenja struje u Aluminiju: Prazna postrojenja, radnici u nevjerici Foto: R. D./Klix.ba
Nakon sinoćnjeg gašenja Aluminija s elektronaponske mreže u krugu mostarskog kombinata jutros su osvanula prazna postrojenja. Među radnicima koji su došli vladala je depresivna atmosfera u šta se uvjerio i reporter portala Klix.ba.
Radnici su se vratili iz treće smjene ili su dolazili po svoje lične stvari. Parking je pun, ali niko nije bio za neku veliku priču.

U ponoć kad je Aluminij d.d. Mostar isključen s elektronaponske mreže svi su znali da je kraj, a kad u naredna tri sata nije nekim čudom došla strujam znamo da povratka za bivšeg giganta više nema.

Foto: R. D./Klix.ba Foto: R. D./Klix.ba


Na kapiji zatičemo Željka Filipovića, člana Nadzornog odbora u ime malih dioničara, koji svoj komentar sažima u jednu riječ - katastrofa.

"Ćelije i anode su se spekle, to je kompletan gubitak i nema više povratka. Jedino nam preostaje graditi fabriku nanovo. Iskreno, nismo vjerovali da će do ovoga doći, do posljednjeg trenutka smo se nadali čudu. Federalna vlada, Vlada Republike Hrvatske, svi su nas ostavili, posebno politika", kaže Filipović.Struja je bila osigurana za četiri posljednja dana, a Filipović podsjeća kako je oko Nove godine plaćana i po 96 eura za megavat-sat.

Željko Damjanović, član Nadzornog odbora u ime malih dioničara, kaže da je najtužnije što su oni sve vrijeme upozoravali kako je izlazna cijena struje u Elektroprivredi BiH 42 eura, a u Elektroprivredi HZHB 20 eura.

Željko Filipović i Željko Damjanović (Foto: R. D./Klix.ba) Željko Filipović i Željko Damjanović (Foto: R. D./Klix.ba)


"Oni su struju prodavali raznim mešetarima, da bismo je mi plaćali 78 eura. U šeme su ušle razne lopine, mešetari. Ovaj proda onome, onaj onome... Iz struje se najviše novca izvlačilo, a nas su gurnuli u probleme i gledaj gdje smo sada", konstatira Damjanović.

Aluminij je za struju mjesečno plaćao od 18 do 20 miliona KM, a ranije je to bilo do deset.

Filipović dodaje kako se politika 20 godina trudila da uništi Aluminij te da je konačno uspjela.

"Ovo će biti haos za Mostar, Hercegovinu, a i širu regiju. Posljedice će biti socijalne, političke, ali i sve druge. Boga mi i fizičke. Mi smo noćas bili do nekih doba, ljudi su napeti. Mene je za vrijeme blokade udario specijalac, a ja sam samo štitio kolege. To su radnici, nisu kriminalci", kaže on.Cilj jučerašnjih protesta i blokada saobraćajnica je bio, kažu nam, da se skrene pažnja na ovaj problem, a sada je sve izgubljeno.

"Prekjučer kad smo bili u Vladi FBiH u Sarajevu, znali smo da je kraj. Vidjeli smo po zamjenici premijera Milićević i ministru Džindiću da je neko donio odluku da je za Aluminij kraj", dodaje Damjanović.

Filipović kaže da posljedice gašenja Aluminija mora snositi i najviši politički vrh, a navodi posebno predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

"Ovo je katastrofa. Sada da nam neko da struju nema fajde, gotovo je", kažu nam.
Prijavi grešku


Komentari (379)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...