biznis
0

Sudski postupak o fabrici "Zeleni Jadar"

FENA
Većinski vlasnik Šipada d.d. Sarajevo pokrenuo je sudski postupak o vraćanju u posjed Fabrike stolica "Zeleni Jadar“ Srebrenica njenim istinskim vlasnicima, a prije svega u interesu zaštite vlasničkih prava njenih malih dioničara, od kojih je jedan broj stradao u genocidu.

"Za nas preživjele žrtve genocida to je istorijski sudski proces, koji jeste presedan i smatramo da će taj presedan postati pravilo kako da mali dioničari dođu do svojih vlasničkih prava, koji su bili, pored Šipada, uposlenici ostalih naših kompanija koje su bile u sastavu Energoinvesta, Unisa, UPI-a, Centrotrotransa sa sjedištem u Sarajevu", saopćeno je iz Udruženja građana "Majke Srebrenice i Podrinja".

Napominju da je do 1992. odnos vlasništva nad Fabrikom stolica bio u omjeru 54 posto vlasništva Šipad holdinga i 46 posto vlasništva malih dioničara, a da je te godine tržišna vrijednost "Zelenog Jadra“ prelazila 16.000.000 dolara.

Glavna rasprava ovog procesa između Republike Srpske i Šipad - "Zelenog Jadra“ bit će održana 2. aprila u Okružnom sudu u Bijeljini.

Udruženje "Majke Srebrenice i Podrinja" traži od pravnog odjela OHR-a da prate taj važan proces, o kojem su upoznali i ambasadore najuticajnijih država sa sjedištem u Sarajevu.