Novo ime, stari problemi
0

Sudbina hotela Holiday sve neizvjesnija, radnici nisu primili tri plaće

Piše: N. Jamaković
Hotel Holiday u Sarajevu (Foto: Arhiv)
Hotel Holiday u Sarajevu (Foto: Arhiv)
Hotel Holiday Inn u Sarajevu prije desetak dana promijenio je ime u Holiday, nakon što im je istekao franšizni ugovor sa kompanijom InterContinental Hotels Group, ali je situacija u kojoj se nalazi ostala jednako teška.

Radnici hotela u razgovoru za Klix.ba ističu da nisu primili već tri plaće te da im doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje nisu plaćeni pune dvije godine.

"Mi smo u vrlo teškoj situaciji, a direktor Senadin Fetahagić ne želi ni razgovarati sa nama. Nedavno smo smijenili i sindikat u koji smo izgubili povjerenje i imenovali novi, a iduće sedmice ćemo razmotriti mogućnost stupanja u štrajk", kazali su naši sagovornici iz hotela Holiday, koji upošljava 150 radnika.

Smeće u hotelu

Dodaju kako su hotelu dosad isključivani i plin i struja te da gotovo svakodnevno iz Vodovoda prijete da će isključiti i vodu. "U hotelu i oko njega je smeće, jer smo dužni 100 hiljada maraka samo za odvoz smeća. Došli smo dotle da više ne nabavljamo ni crne plastične vreće za smeće", naglašavaju radnici.

Napominju kako ih o promjeni imena niko ništa nije ni pitao niti ih je obavijestio sve dok nisu vidjeli nove pečate. Tada im je rečeno da je došlo do preimenovanja hotela i preregistracije firme, ali prema njihovim saznanjima uzrok svemu je to što hotel duguje milionski iznos InterContinental Hotels Group, zbog čega je ta kompanija tužila hotel.

To su samo neki od problema sa kojima se susreću radnici ovog nekada prestižnog sarajevskog hotela. Direktor Senadin Fetahagić za Klix.ba nije previše demantovao riječi radnika.

"Situacija je teška i ja se nadam i molim vlasnike, austrijsku firmu Alpha Baumanagement, da ne proglašavaju stečaj. U hotel već dugo nije uložena nijedna marka, a posebno nakon što je propala priča o projektu Grand Media i ulaganju u adaptaciju hotela i izgradnju novih sadržaja. Bojim se da će biti i gora situacija nego što je sada, jer je jedino rješenje u ovom trenutku da se pojavi novi investitor koji bi uložio novac u novu opremu i adaptaciju, a od toga zasad nema ništa", rekao je Fetahagić.

Prema njegovim riječima, radnici nisu primili dvije plaće, a postignut je dogovor o reprogramu duga sa državom, tako da ni doprinosi radnicima nisu plaćeni u posljednje dvije godine. "Tačno je da su nam isključivani plin i struja, da smo imali probleme sa odvozom smeća, ali smo uvijek dosad uspijevali naći rješenja i platiti dio dugovanja kako bismo koliko-toliko imali normalne uslove. Međutim, problem je u tome što mi imamo sve manji broj noćenja", istakao je Fetahagić.

Nije bilo otpuštanja radnika

On, međutim, tvrdi da nije prestao komunicirati sa radnicima, već da ima sve manje vremena za to, tražeći način da se hotel izvuče iz krize. "Ja sam radnicima u više navrata pokušavao staviti do znanja da je ovo privatna firma i da austrijska firma koji ima 74 posto vlasničkog udjela samo gleda na to koliko smo mi zaradili od prodaje svojih usluga. Ja sam u prethodnom periodu dogovarao sa radnicima i smanjenje plaća, kako ne bismo nikoga morali otpustiti i slično, međutim, problemi i troškovi su zaista veliki. Samo ću vam reći da nam agencije duguju 800.000 maraka i da imamo probleme sa naplatom tih potraživanja koja bi nam koliko-toliko pokrila određene obaveze", naveo je Fetahagić.

Što se tiče promjene imena, on je negirao da hotel, odnosno austrijska firma, duguje InterContinental Hotels Group milionski iznos, te je istakao da se radi o 200-300 hiljada eura duga. "Ocijenjeno je da smo mi za značajan novčani iznos dobijali samo ime Holiday Inn te je donesena odluka da se ti rashodi ukinu pošto je istekao 15-godišnji franšizni ugovor u januaru. Suština cijele priče je da smo u nezavidnoj poziciji te je vrlo nezahvalno govoriti o tome šta će se dešavati u budućnosti", naveo je Fetahagić.