biznis
283

Sud ponovo presudio u korist Prizme protiv Agencije za bankarstvo FBiH

Jure Žigo
Jure Žigo
Jasni planovi za budućnost u cilju doprinosa ekonomskom razvoju BiH Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu donijelo je presudu u korist Mikrokreditne fondacije "Prizma" kojom je poništena odluka Agencije za bankarstvo FBiH vezana za oduzimanje licence ovoj Fondaciji. Zvanično je potvrdio za Klix generalni direktor MKF Prizma Jure Žigo.

Inače MKF Prizma je osnovala svjetski poznata organizacija ICMC International te posluje u Bosni i Hercegovini duže od 17 godina kao jedna od najuspješnijih fondacija. Na svom vrhuncu Prizma je imala više od 70 hiljada klijenata, aktivu koja je prevazilazila 120 miliona KM, te je poslovala na području 100 opština na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

U svom dosadašnjem radu Prizma je podijelila više od 450 hiljada kredita u iznosu od 700 miliona KM, čime je dala značajan doprinos smanjivanju siromaštva kroz razvijanje mikropreduzetničkih aktivnosti svih onih klijenata koji po svojoj strukturi nisu i još uvijek ne mogu dobiti kredite u komercijalnim bankama.

Prizma je dobitnik velikog broja nagrada i priznanja od kojih posebno treba istaći priznanje za Najpoželjnijeg poslodavca, nagrade za transparentnost u poslovanju i to tri godine zaredom, a koju dodjeljuje Svjetska banka na globalnom nivou, a od strane najreferentnijih centara svojevremeno je proglašena najboljom kompanijom ove vrste u Evropi te među 50 najuspješnijih u svijetu. Efekti globalne finansijske krize snažno su potresli upravo sektor najsiromašnijih klijenata. Istovremeno kompleksna društveno politička situacija te nesigurnost u zemlji značajno su smanjile investicije od strane inozemnih ulagača a koji su primarno bili finansijeri Prizme što je u koordinaciji sa nedovoljnom senzibilnošću regulatora za specifičnost načina poslovanja fondacije dovelo do otežanih uslova poslovanja i lošijih rezultata u proteklom periodu.

Mišljenja sam da je zadatak regulatora jačanje mikrofinansijskog sektora (koji se od momenta dolaska pod kontrolu ovog regulatora smanjio na 30% onoga što je nekada bio) kao jedine alternative za dominantu većinu građana i mikropreduzetnika u BiH, a nikako rigorozno tretiranje istih sa ciljem njihovog gašenja, čime se direktno gase stotine radnih mjesta, a indirektno desetine hiljada radnih mjesta koje su kreirali i dalje kreiraju u teškim uslovima naši klijenti, na koje smo izuzetno ponosni.

Nadamo se i očekujemo da će regulatori u narednom periodu u komunikaciji sa fondacijom, njenim povjeriocima, ali i uposlenicima i klijentima, cijeneći društveni značaj koju ista ima, i u ovakvoj teškoj i složenoj ekonomskoj situaciji kada je svako radno mjesto dragocjeno, pomagati fondaciji, čiju su zakonitost poslovanja potvrdile mnogobrojne inspekcije relevantnih organa, ali i tri različite presude sudskih vijeća na različitim instancama.

U cilju otklanjanja bilo kakve sumnje i konfuzije ovom prilikom informišemo sve naše povjerioce, uposlenike, te prije svega klijente i širu društvenu zajednicu da MKF Prizma i dalje posluje bez ikakvih ograničenja u punom kapacitetu, te da očekujemo u budućnosti ponovo snaženje naših operacija i aktvnost na svim nivoima, a sve u cilju ispunjavanja naše misije, te omogućavanja prosperiteta Fondacije, njenih partnera, te ultimativno postojećih i novih klijenata kroz pružanje široke lepeze usluga mikrokreditiranja gdje god je to neophodno i moguće, čime kontinuirano nastavljamo davati svoj doprinos jačanju preduzetništva, te sveukupnog ekonomskog razvoja naše zemlje, istakao je prvi čovjek Mikrokreditne fondacije Prizma.