Socijalni paketi od 5,50 i 7 KM
0

Subvencije za struju primaocima najnižih penzija

Sarajevo-x.com
Na današnjoj sjednici Vlade FBIH, kojoj je prisustvovao i potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić, donesena je Odluka o subvencijama za struju za penzionere sa najnižom penzijom i korisnike stalne novčane pomoći.

Odlukom su obuhvaćeni penzioneri s najnižom penzijom koju je u tekućem mjesecu isplatio Federalni Zavod MIO/PIO u Federaciji BiH, te korisnici stalne novčane pomoći koji imaju izdata rješenja od nadležnih službi/centara za socijalni rad u FBiH.

Osnovni kriterij za subvenciju je potrošnja električne energije, koja mora biti ispod prosječne (ispod 268 kWh mjesečno kod JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, odnosno ispod 348 kWh mjesečno kod JP Elektroprivreda HZHB d . d. Mostar).

  Spisak korisnika najniže penzije Federalni Zavod MIO/PIO dužan je dostavljati elektroprivredama, a kopiju spiska Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike FBiH, za svaki mjesec posebno, a najkasnije do sedmog dana u tekućem mjesecu, a za subvencije koje će se iskazivati na računima za utrošenu električnu energiju za naredni mjesec.

  Spisak korisnika stalne novčane pomoći će resorna kantonalna ministarstva dostavljati

Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, za svaki mjesec posebno, a najkasnije do sedmog dana u tekućem mjesecu. I jedne i druge spiskove Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će elektroprivredama dostavljati najkasnije do desetog dana u tekućem mjesecu, a za subvencije koje će se iskazivati na računima za utrošenu električnu energiju za naredni mjesec.

   Pravo na subvenciju kupac će moći ostvariti na samo jednom mjernom mjestu, a iskazivat će se na računima za utrošenu električnu energiju, počevši od računa koji će se izdavati od 1.8.2011. godine i primjenjuje se do 31.12. 2012. godine, ili do roka kojeg Vlada FBiH naknadno odredi.
  Iznos subvencije bit će iskazan na računu za utrošenu električnu energiju, a maksimalno može iznositi 5,50 KM kod JP Elektroprivrede BiH d .d. Sarajevo, odnosno 7 KM za JP Elektroprivredu HZHB d.d. Mostar, u zavisnosti od utroška struje u obračunskom periodu.

  Razlika sredstava po novom obračunu obezbijedit će se iz ostvarene dobiti dvije elektroprivrede iz dijela dobiti koji pripada Vladi FBiH.

  U roku od tri mjeseca od stupanja na snagu ove odluke izvršit će se analiza i konsultacije u vezi njene provedbe, te u slučaju potrebe poduzeti potrebne korektivne mjere, saopšteno je iz Vlade FBiH.