Radnici optimistični
11

Stvari se u GIKIL-u pomjeraju s mrtve tačke: Novi Nadzorni odbor bira članove uprave

A. K.
Zgrada Uprave GIKIL-a (Foto: D. Z./Klix.ba)
Zgrada Uprave GIKIL-a (Foto: D. Z./Klix.ba)
Nakon brojnih peripetija u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL) stvari se konačno pomjeraju s mrtve tačke. Ova kompanija napokon je dobila novi Nadzorni odbor koji će u ponedjeljak zvanično biti konstituisan, a nakon toga slijedi imenovanje uprave u punom sastavu.
U novi sastav Nadzornog odbora GIKIL-a, a nakon razrješenja svih ranijih članova, od kojih se dio sumnjiči za organizirani kriminal, imenovani su Hajrudin Kunalić, Enver Arnautović, Abdel Đozić, Abdulah Zukić i Jasmin Nukić.

Među članovima nadzornog tijela prvi put nakon osnivanja lukavačke kompanije nema saradnika Pramoda Mittala, milionera osumnjičenog za organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini.

Kako su naveli iz aktuelne uprave kompanije koja djeluje u krnjem sastavu, održavanje Skupštine društva i izbor novog sastava Nadzornog odbora uslijedili su nakon što je uprava donijela odluku o isključenju člana društva GSHL u likvidaciji, u skladu s odredbama Zakona o privrednim društvima Federacije Bosne i Hercegovine.

Uskoro imenovanje nove uprave Kako saznaje portal Klix.ba, novi Nadzorni odbor bit će zvanično konstituisan u ponedjeljak, 10. februara ove godine, za kada je zakazana sjednica.

Član novog nadzornog tijela Hajrudin Kunalić za Klix.ba je kazao da će na ovoj sjednici također biti utvrđeni i dalji pravci djelovanja u cilju iznalaska rješenja za nagomilane probleme u kojima se GIKIL nalazi.

"Izuzetno je pozitivan izbor novog Nadzornog odbora jer su na ovaj način konačno deblokirani procesi u GIKIL-u, a stvorena je i mogućnost za imenovanje nove uprave", kazao je Kunalić za Klix.ba, istaknuvši da će konkretan način djelovanja ovog tijela biti poznat nakon konstituirajuće sjednice.

Skupština društva već je usvojila finansijski izvještaj o poslovanju kompanije za 2018. godinu, a donesena je i odluka da se broj članova Uprave GIKIL-a proširuje sa sadašnja aktivna tri na ukupno njih šest.

Od ukupno pet članova uprave kompanije, koliko ih je ranije prema odlukama trebalo biti, trenutno su aktivna samo tri i to zamjenik generalnog direktora Suad Imamović, potom izvršni direktor za proizvodnju Zijad Fatušić i izvršni direktor za projekte i razvoj Enver Dajdžić.

Generalni direktor kompanije Paramesh Bhattacharyy u ljeto prošle godine je uhapšen kao osumnjičeni za izvlačenje novca iz GIKIL-a, ali je nakon plaćanja kaucije pušten na slobodu. S obzirom na to da mu je zabranjen pristup kompaniji, prema zakonskom uporištu, njegove poslove preuzeo je zamjenik Suad Imamović.

Radnici podržavaju pozitivne pomake

Imenovanje novog Nadzornog odbora ulijeva optimizam i među radnicima GIKIL-a. Kako su nam kazali, u potpunosti podržavaju svaku radnju kompetentnih osoba u upravi kompanije, koja će ići u smjeru očuvanja hiljadu radnih mjesta koliko ih je otvoreno u ovoj firmi.

"Ovo što se trenutno dešava u GIKIL-u je neminovnost jer je nemoguća misija bilo djelovanje kompanije bez nadzora i organa uprave. Dobra je stvar i da je Vlada TK konačno prihvatila odgovornost za GIKIL, samim imenovanjem ljudi u Nadzorni odbor. Sada se nadam da će pokušati od ove kompanije napraviti normalnu firmu, u skladu sa zakonima o privrednim društvima, kao što funkcioniše i svaka druga", rekao je za Klix.ba Mirsad Imamović, predsjednik Sindikalne organizacije GIKIL-a.

Inače, istraga zbog kriminalnih radnji u GIKIL-u još uvijek je u toku, a optužnica nikada nije podignuta jer se Mittal i ostali nisu odazvali na nekoliko poziva za izjašnjavanje na okolnosti proširenja istrage u kojoj se, između ostalog, nalazi i njegova kćerka Shristi Mittal. U međuvremenu, rad kompanije je otežan i zbog činjenice da novu okolinsku dozvolu nisu dobili.

Krnja uprava nedavno je donijela odluku o tome da iz GIKIL-a isključi firmu GSHL koja je u likvidaciji, a kao njen direktor naveden je Pramod Mittal, milioner kojeg Tužilaštvo Tuzlanskog kantona tereti za organiziranje kriminalne grupe koja se bavila nelegalnim izvlačenjem novca iz lukavačke kompanije.

Pravni zastupnik u GIKIL-u, tuzlanski advokat Faik Muhić, za Klix.ba je ranije kazao da se očekuje pojavljivanje GSHL-a sa zahtjevom za isplatu onoga što je investirao u bh. kompaniju, a tada će biti angažovani sudski vještaci finansijske struke kako bi izvršili utvrđivanje međusobnog potraživanja.

Nakon toga se očekuje pokretanje sudskog spora, a u kojoj mjeri bi Pramod Mittal posredstvom svoga tima mogao zaustaviti oporavak GIKIL-a ostaje da se vidi.