biznis
562

Studenti Arhitektonskog fakulteta nagrađeni za ideje u dizajnu namještaja

Klix.ba
Na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu danas je svečano otvorena izložba najboljih studentskih radova iz oblasti enterijera i dizajna, te dodijeljene novčane nagrade firme Ećo Company.

Izložbu je organizovala Katedra za enterijere i dizajn, koju vode profesori Erdin Salihović i Nermina Zagora. Predstavljeni su najbolji studentski radovi u vidu crteža, maketa i protutipova, koje nekoliko godina izrađuje firma Ećo Company iz Sarajeva, a od ove godine se u izradu uključila i firma Solidwood Gradačac.

"Saradnja Kabineta za enterijere i dizajn Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu sa domaćim proizvođačima namještaja, koja se realizira već četiri godine, je proizašla iz potrebe umrežavanja akademske zajednice i realnog sektora u domenu dizajna i proizvodnje namještaja, te premoštavanja jaza između teorije i prakse. Rezultati ove saradnje su predstavljeni u vidu izložbe koja se sastoji od 22 prototipa namještaja, više od 20 maketa i grafičkih radova čiji su autori studenti II ciklusa studija, a čija realizacije ne bi bila moguća bez tehničke podrške i inicijative domaćih kompanija Inside by Ećo i Solidwood/Namještaj dd Gradačac", Izjavila je profesorica Zagora.

Dodala je da iz perspektive obrazovanja mladih arhitekata i dizajnera izložba nagrađenih prototipova namještaja predstavlja vrlo značajan iskorak u unapređenju nastavnog procesa na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu iz oblasti dizajna enterijera i namještaja.

Suad Ećo, direktor firme Ećo Company, je izjavio da je prepoznao bitnost i da duboko vjeruje u ovakav tip saradnje, jer zbog neusklađenosti obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada, ovo je jedan od načina da se to premosti.

"Konkretno, kroz izradu ovih 15 protutipova u našoj kompaniji mlade osobe su imale priliku da se upoznaju sa cijelim proizvodnim procesom, steknu praktično iskustvo i kompetencije koje se od njih traže prilikom zapošljavanja. Naša kompanija ima potrebu za kvalitetnim arhitektima i dizajnerima enterijeristima, te pokušavamo na ovakav način da motivišemo i pomognemo mladim osobama da se usmjere u pravcu enterijera za koje bi trebao postojati poseban fakultet. Nastavljamo sa saradnjom i sljedeće godine", dodao je.

Katedra za enterijere i dizajn na Arhitektonskom fakultetu je jedna od rijetkih katedri u Sarajevu koja izlazi izvan okvira nastavnih planova i programa, na način da projektne zadatke usklađuje sa potrebama industrije i na taj način pomažu studentima da dođu u kontakt sa tržištem.

Asmir Voljevica, prvonagrađeni student za školsku godinu 2013/2014., nam je rekao da je ovo pravi primjer kako bi svi fakulteti trebali funkcionisati: "Ovo predstavlja bitan korak u razvoju mog obrazovanja i karijere, gdje sam dobio priliku da učestvujem u cjelokupnom procesu, od prvih skica, idejnog projekta, razrade sa tehničkom službom Ećo Company do same realizacije protutipa".

Inače, do saradnje između Arhitektonskog fakulteta i Ećo Company je došlo preko Centra za specijalističke edukacije u industriji namještaja Format, koji je pokrenuo program švicarske vlade Prilika Plus i firma Ećo Company.