biznis
0

Studen - Agrana rafinerija šećera - Najznačajnija greenfield investicija 2007

Sarajevo-x.com
Sinoć je u sarajevskom hotelu „Radon Plaza“ Agencija za promociju stranih investicija u BiH (FIPA) proglasila najbolje strane investicije u BiH u 2007. godini. Priznanja su podijeljena u četiri kategorije i to: najznačajnija greenfield investicija, investicija putem privatizacije, investicija putem zajedničkog ulaganja i investicija koja je rezultirala otvaranjem najviše radnih mjesta.

Priznanje u kategoriji „najznačajnija greenfield investicija“ je pripalo rafineriji šećera Studen-AGRANA u Brčkom, saopćeno je iz ove kompanije.

Nova rafinerija šećera Studen-AGRANA u Brčkom će proizvoditi preko 150.000 tona šećera godišnje, što predstavlja značajnu količinu za BiH i zemlje u okruženju. Ova investicija će otvoriti stotine novih radnih mjesta i što je veoma bitno doprinijeti razvoju privrede u Bosni i Hercegovini i regiji.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo primiti ovo priznanje od Agencije za promociju stranih investicija u BiH, jer smo upravo mi izabrali Bosnu i Hercegovinu kao najbolju lokaciju za implementaciju projekta koji je već uveliko doprinijeo strateškom razvoju bosanskohercegovačke prehrambene industrije, kao i privrednom razvoju. Do završetka projekta, Studen-AGRANA će ukupno investirati oko 100 miliona KM, a tokom 2007. je zaposleno 130 radnika. Zahvaljujući dugogodišnjoj poslovnoj saradnji sa vodećim evropskim proizvođačem šećera AGRANA Grupom, bili smo u mogućnosti da implementiramo ovaj izuzetno važan industrijski projekat,“ rekao je gosp. Ilija Studen, predsjednik Uprave Studen & Co Holding-a i generalni direktor Bimala d.d.

Studen-AGRANA rafinerija šećera predstavlja jedan od najvećih projekata u prehrambenoj industriji BiH u posljednjih nekoliko decenija. Izgradnja nove šećerane predstavlja prekretnicu u strateškom razvoju prehrambene industrije BiH. Projekat uključuje izgradnju same šećerane, ali i saradnju prilikom plasiranja i prodaje gotovog proizvoda, šećera.