Građani mogu odahnuti
0

Struja u Federaciji BiH ove godine neće poskupjeti

Anadolija
Električna energija tokom ove godine neće poskupjeti za oko 700 hiljada potrošača koji se snabdijevaju iz "Elektroprivrede Bosne i Hercegovine" (EPBiH), potvrđeno je agenciji Anadolija (AA) u Federalnoj regulatornoj agenciji za električnu energiju (FERK).

U FERK-u redovno prate proizvodnju i druge aktivnosti u kompaniji koja proizvodi struju za veći dio Federacije BiH. No, aktualne prilike u toj kompaniji ne ukazuju na potrebu rasta tarifa za električnu energiju.

"Građani mogu odahnuti. Poskupljenja struje ove godine sigurno neće biti. Osim toga, mi nismo dobili zahtjev EP BiH za korekciju cijena električne energije iz bilo kojih razloga", potvrđeno je agenciji Anadolija u FERK-u.

Posljednji put Regulatorna komisija za električnu energiju FBiH (FERK) je povećala cijene struje krajem juna prošle godine. Tad su cijene električne energije za domaćinstva koja se snabdijevaju iz EP BiH povećane za 15,77 posto i to zbog posljedica velikih gubitaka u spomenutoj kompaniji.

S druge strane, od 1. marta ove godine svi potrošači Elektroprivrede HZ HB u Mostaru plaćaju više cijene električne energije. Postupajući po zahtjevu Elektroprivrede HZ HB, FERK je u februaru ove godine odlučio povisiti cijene za sve kategorije potrošača, pa tako domaćinstva u prosjeku plaćaju 11,85 posto skuplju struju.

Elektroprivrede HZ HB snabdijeva potrošače na području Hercegovine i srednje Bosne, gdje većinski žive Hrvati.