{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stručnjaci poručuju da protesti i blokade ulica ipak neće utjecati na ekonomski rast

6.3.2018. u 21:41
74
199
Stručnjaci poručuju da protesti i blokade ulica ipak neće utjecati na ekonomski rast
74
Stručnjaci poručuju da protesti i blokade ulica ipak neće utjecati na ekonomski rast
Borci blokirali petlju Šički brod (Foto: D. Z./Klix.ba)
Prihodi od indirektnih poreza u prva dva mjeseca 2018. godine veći su za 134 miliona KM ili 13,51 posto u odnosu na isti period prošle godine. Postavlja se pitanje da li će na ovaj pozitivan trend rasta, utjecati protesti demobilisanih boraca i blokade ulica u Federaciji BiH.
Iako su se pojedini poslodavci žalili da će imati velike gubitke zbog blokada puteva koji su kanali distribucije njihove robe i usluga, iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO BiH) govore nam kako nema nikakvih smetnji koje bi negativno utjecale na privrednike.

"Što se tiče blokada oko Tuzle, mogu reći da je sve normalno funkcionisalo. Komunicirao sam s kolegama iz carinskog terminala u Tuzli i u tom trenutku nekih pet kamiona je bilo blokirano u toj koloni. Oni se zbog malog prostora nisu mogli okrenuti, već su čekali da se protesti završe. S druge strane, svi ostali koji su dolazili na carinjenje robe, bilo uzvozno ili izvozno, bili su upućeni o situaciji na terenu. Obavijestili smo sve špeditere iz špedicija koje rade carinjenje za njih, da automatski sve svoje pošiljke upute na alternativne putne pravce. Prema našim informacijama, nema nikakvih smetnji. Na kraju krajeva, i kamioni koji su bili zarobljeni u koloni obavili su sve poslove u nekom najkraćem roku", kazao nam je glasnogovornik UIO BiH Ratko Kovačević.

UIO BiH je u prva dva mjeseca 2018. godine privredi vratila 207 miliona KM, što je za 14 miliona KM više u odnosu na isti period lani. Neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u prva dva mjeseca 2018. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su 919 miliona KM i veći su za 120 miliona KM u odnosu na prihode koje su s jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu prošle godine.

Ekonomski ekspert Armin Avdić smatra kako će se pozitivan trend rasta indirektnih poreza nastaviti narednih mjeseci. Kako kaže, ne očekuje da će se blokade ulica i protesti značajnije manifestirati na izvoz i porez.

"Bez obzira na to što je ovo predizborno vrijeme i što se može očekivati da se intenziviraju ti protesti zbog različitih političkih struktura, ipak oni neće biti tako pogubni za privrednike jer ako se privrednici pobune protiv nekoga ko ima finansijska sredstva, onda se on neće baš dobro provesti na izborima. S te strane, prateći privredu koja ide uzlaznom putanjom, pogotovo u Federaciji BiH, očekujem da rast indirektnih poreza bude još veći do kraja godine", istakao je Avdić.

On dodaje kako će protesti vjerovatno potrajati do aprila, a nakon toga će se smanjiti. Razlog tome je, kaže, što su privrednici dosta organizirani i sigurno mogu izvršiti adekvatan pritisak na one koji pokreću proteste.

S druge strane, članovi Udruženja proizvođača namještaja BiH smatraju da blokadom saobraćajnica najviše trpi privreda, zbog čega izražavaju negodovanje zbog načina na koji su pokrenuti protesti demobilisanih boraca u FBiH.

Iz ovog Udruženja navode da je blokadom saobraćajnica bilo blokirano i 10.000 radnika u industriji namještaja.

"Proizvođači namještaja su izvozno orijentirani i rade za zahtjevna tržišta zemalja EU. Kupci ne tolerišu kašnjenja u isporuci gotovih proizvoda. Činom blokada saobraćajnica najviše trpi privreda, a ponajviše radnici koji stvaraju novu vrijednost i time pune penzione i zdravstvene fondove. Tražimo od nadležnih da najodgovornije pristupe rješavanju problema demobilisanih boraca, ali vodeći računa da novac za penzije neko mora zaraditi", istakli su proizvođači namještaja u saopćenju za javnost.

Iako stručnjaci smatraju da protesti neće negativno utjecati na privrednike, privrednici ističu da se prava ne mogu ostvarivati na ulici te na njihovu i štetu građana BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: