{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strmoglavi pad na Wall Streetu

F
2.12.2008. u 09:45
0
2
Strmoglavi pad na Wall Streetu
0
Strmoglavi pad na Wall Streetu
Foto: AP
Potvrda da su Sjedinjene Države u recesiji i znakovi koji ukazuju na produljeno razdoblje gospodarskog opadanja, u ponedjeljak su izazvali strmoglavi pad dionica na Wall Streetu, s indeksom Dow Jones koji je izgubio gotovo 700 bodova, ili više od polovice prošlosedmičnih dobitaka.
Svi glavni indeksi pali su za više od 7 posto, a najširi indeks Standard & Poor's 500, gotovo 9 posto.

Indeks Dow Jones pao je za 679.95 bodova ili 7.7 posto, na 8.149,09 bodova, uz rušenje vrijednosti dionica svih 30 kompanija koje obuhvaća.

Indeks S&P 500 potonuo je za 8.9 posto na 816.19 bodova, s rekordnim padom dionica finansijskog sektora unutar indeksa za 17 posto.

Indeks tehnoloških kompanija Nasdaq Composite pao je za 9 posto na 1.398,07 bodova. Gotovo 38 dionica je padalo na svaku koja je rasla na newyorškoj berzi NYSE.

Pad je počeo odmah na početku trgovanja, s pomiješanim izvještajima o početku blagdanske sezone 'shoppinga', nakon vikenda za Dan zahvalnosti - 'Thanksgivinga', koji su izazvali zabrinutost zbog kontinuiranog pada domaće potrošnje, okosnice gospodarstva SAD koja čini oko 70 posto brutto domaćeg proizvoda - BDP-a.

Prema preliminarnim podacima ShopperTrak RCT-a, firme za ispitivanje tržišta koja prati više od 50.000 trgovina, prodaja za Thanksgiving vikend rasla je samo umjereno.

Iako je potrošačka groznica izazvana rekordnim sniženjima na 'Crni petak', donijela rast prodaje od 7 posto,
ShopperTrak-ova Procjena nacionalne prodaje (NRSE) kombinirana za Crni petak i Crnu subotu, pokazala je rast prodaje od samo 1.9 posto u odnosu na 2007., s ukupnim prometom od 10.6 (petak) i 6.0 (subota) milijardi dolara.

Ulagači strahuju da to najavljuje katastrofalnu blagdansku sezonu, na koju otpada oko 40 posto godišnjeg prometa u maloprodaji u SAD-u.

Povrh toga, izvještaji o padu industrijske proizvodnje i izgradnje kuća, dodatno su zabrinuli ulagače. Govori predsjednika centralne banke - Federalnih rezervi, Bena Bernankea i ministra finansija Henrya Paulsona, s najavama novih mjera za ublažavanje finansijske krize, nisu umirili ulagače i rasprodaja dionica nastavljena je sve do zatvaranja berze.

Nacionalni ured za ekonomska istraživanja - NBER, koji se smatra arbitrom za ocjenu o širenju ili stezanju ekonomije, u ponedjeljak je objavio da je gospodarstvo SAD u recesiji od decembra 2007. godine.

"Nažalost, dvije trećine američkog gospodarstva temelji se na potrošnji Amerikanaca. Kada se potrošač povuče, gospodarstvu je teško vratiti snagu", ocijenio je Mike Stanfield, direktor VSR Financial Services.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: