biznis
0

Strauss-Kahn i Tosovsky kandidati za čelnika MMF-a

FENA
Bivši francuski ministar finansija Dominique Strauss-Kahn i bivši češki premijer i guverner središnje banke Josef Tosovsky dvojica su kandidata predloženih za novog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), saopćio je Fond u petak, po isteku roka za kandidature.

Odbor izvršnih direktora MMF-a intervjuirat će kandidate početkom septembra i potom se sastati kako bi izabrao nasljednika sadašnjem čelniku Fonda Rodrigu da Ratu, koji će dužnost predati nakon godišnjeg zasjedanja MMF-a i Svjetske banke (WB) u oktobru.

Strauss-Kahn (58), francuski ministar finansija 1997-99. i ranije ove godine kandidat za nominaciju Socijalističke stranke na predsjedničkim izborima, 10. jula predložen je kao kandidat EU za čelnika MMF-a.

Tosovsky (56), bivši češki premijer koji trenutačno vodi Institut za finansijsku stabilnost pri Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu, predložen je 22. augusta kao kandidat Rusije.

U skladu sa 60-godišnjom tradicijom da zapadnoevropske zemlje predlažu kandidata za čelnika MMF-a, a SAD kandidata za čelnika Svjetske banke, Straus-Kahn je favorit za izbor nasljednika Rodriga de Rata, iako su dužnosnici MMF-a obznanili da nemaju prigovora na kandidaturu Tosovskog, te da će provesti otvoren i transparentan izbor. Pored potpore EU-a, Strauss-Kahn uživa i snažnu podršku Sjedinjenih Država.

Rusija je izazvala čuđenje kada je krajem augusta kandidirala Tosovskog, a ruski dužnosnici su kazali kako je to legitiman izazov tradiciji da Evropa bira čelnika MMF-a, a SAD čelnika Svjetske banke.

"Ne slaže se svako s time. To nije pošteno prema vodećim zemljama svijeta", izjavio je tim povodom ruski ministar vanjskih poslova Aleksej Kudrin.

Bivši ruski premijer Jegor Gajdar, u nedavnom je komentaru u Finansial Timesu nazvao zapadnoevropsku hegemoniju nad MMF-om "reliktom kolonijalnih carstava Evrope" i kazao kako Rusija ima pravo ukazati na tu neravnotežu moći.

Mnogi stručnjaci, posebno u zemljama u razvoju, taj sustav okrivljuju za netrpeljivost prema MMF-u i pozivaju na reformu te međunarodne finansijske institucije. Finansial Times je u svom uvodniku nedavno ocijenio kako je taj učinak posebno štetan s obzirom na to da rastuće globalne devizne rezerve čine da sredstva MMF-a djeluju patuljastvo. Sve je više "jedina imovina MMF-a politički legitimitet i intelektualni autoritet", ocijenio je list.

Stručnjaci kažu kako bi se svaka reforma morala usredotočiti na glasačka prava MMF-a, koja jamče više institucionalne težine SAD-u i zapadnoj Evropi kroz kontroverzni sustav kvota.

Profesori ekonomije s Harvarda, Richard Cooper i Edwin Truman, predložili su 2006. da Fond razvije pravedniji sustav za utvrđivanje glasačkih prava 185 zemalja članica. Kako prenosi Hina, u svom su članku preporučili da bi MMF trebao napustiti svoj skalu ekonomske 'otvorenosti', koju rabi pri utvrđivanju kvota, ocijenivši je arbitrarnom.