{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strateškim pristupom unaprijediti bh. privrednu konkurentnost

F
29.9.2011. u 17:38
0
0
Strateškim pristupom unaprijediti bh. privrednu konkurentnost
0
Strateškim pristupom unaprijediti bh. privrednu konkurentnost
Sarajevo
Učesnici današnjeg okruglog stola u Sarajevu o konkurentnosti privrede Bosne i Hercegovine i mogućnostima za njeno unaprjeđenje zaključili su da na nivou BiH prioritet treba da bude donošenje strategija koje jasno ukazuju u kojim sektorima se naša zemlja treba specijalizirati, odnosno podsticati ekonomiju i tehnološko liderstvo.
Zaključak je i da treba povećati obim ekonomskih aktivnosti većim korišćenjem postojećih resursa te obezbjeđenjem novih, u prvom redu kapitala i novih tehnologija. To bi više pridobilo strane investicije kao pokretačku snagu razvoja, navedeno je.

Unaprjeđenje kvaliteta domaćih proizvoda, konkuretnosti proizvoda i zadovoljenja zahtjeva potrošača podrazumjeva uvođenje standarda, poboljšanje ostalih elemenata necjenovne konkurentnosti (dizajn, rok isporuke, servisiranje, pouzdanost i sl.) ulaganje u marketing, bredniranje.

Unaprjeđenje konkuretnosti proizvoda radi jačeg izvoza, promjene njegove strukture i supstitucije uvoza, također su mjere koje predlažu učesnici današnjeg skupa.

To podrazumijeva i potrebu boljeg privrednog ambijenta, povoljnog za unapređenje konkuretnosti u smislu smanjenja opterećenja privrede, ukidanja administrativnih barijera i povećanja efikasnosti institucija, izgradnje infrastrukture, unaprjeđnja obrazovanja, primjene tehnologije, unapređenje imidža BiH u svijetu i razvoja odgovarajuće infrastrukutre za podršku unapređenju konkuretnosti.

Komorski sistem u BiH treba da unaprijedi podršku svojim članovima npr. putem analize tržišta koja ukazuje na mogućnosti za bh. preduzeća, pronalaženje kupaca i ravnopravnih partnerskih preduzeća, podršku poslovnim delegacijama i preduzećima koja žele da učestvuju na sajmovima domaćim i inozemnim.

Posebna podrška članovima se treba ostvariti putem organizacije i podrške preduzećima u naporima na polju izvoza i obuke o standardima i zahtjevima za certificiranje Evropske unije, zaključili su učesnici današnjeg skupa.

Okrugli sto o temi "Konkurentnost privrede BiH - analiza stanja i mogućnosti unaprjeđenja" održan je u Privredoj komori Federacije u prisustvu predstavnika vlasti u BiH, međunarodnih i naučnih institucija te privrednika.

Otvarajući skup, direktor Komore Avdo Rapa je naveo detalje projekta NET koji sufinansira Evropska unija od novca Instrumenta za pretpristupnu pomoć.

Puni naziv projekta je "NET - Networking, Educating, Teaching the Chamber-network in BiH - umrežavanje, obrazovanje i obuka komora u BiH", a njime se namjerava unaprijediti saradnja svih privrednih komora u BiH, ojačati njihove kapacitete i približiti rad standardima evropskih privrednih komora te unaprijediti njihov dijalog s organima uprave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: