{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štrajk zaposlenih u njemačkim poštama otežao poštanski promet

F
21.4.2008. u 20:01
0
0
Štrajk zaposlenih u njemačkim poštama otežao poštanski promet
0
Štrajk zaposlenih u njemačkim poštama otežao poštanski promet
Nakon što su u subotu propali tarifni pregovori između predstavnika Njemačke pošte (Deutsche Post) i sindikata u ponedjeljak su zaposleni u pošti stupili u štrajk upozorenja što je znatno otežalo isporuku poštanskih pošiljki širom Njemačke, tako da je oko tri miliona pisama i paketa ostalo neisporučeno.
Poslodavac je u pregovorima ponudio povećanje plaća od 5,5 posto u naredne dvije godine, ali uz produženje radnog vremena, što je sindikat odbio, uz ocjenu da bi povećanje radnog vremena na 41 sat prouzrokovalo i gubitak 12.500 radnih mjesta. Sindikat, naime, zahtijeva povećanje plaća od sedam posto u narednih 12 mjeseci i radnu sedmicu od 38,5 sati i najavljuje da će štrajk upozorenja, moći da potraje do 2. maja ukoliko pošta ne izađe s novom ponudom.

U današnjem štrajku je u dispečerskim centrima širom Njemačke sudjelovalo oko 900 djelatnika pošte. Njemačke pošte upošljavaju oko 185.000 radnika koji dnevno isporuče preko 70 milijuna poštanski pošiljki.

U međuvremenu su se pojavile informacije da to nije 'posljednja riječ pošte', ali je danas rečeno da, usprkos štrajku upozorenja, poslodavci neće izaći s novim prijedlozima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: