{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štrajk u GIKIL-u ostavit će bez posla 1.100 radnika

S
20.7.2009. u 13:59
0
2
Štrajk u GIKIL-u ostavit će bez posla 1.100 radnika
0
Štrajk u GIKIL-u ostavit će bez posla 1.100 radnika
Menadžment GIKIL Global Ispat koksne industrije Lukavac uputio je u ponedjeljak 20. jula 2009. godine apel u kojem od Sindikata BiH, granskog Sindikata hemije i nemetala, te od Vlada Federacije i Tuzlanskog kantona traži pomoć za izlazak iz teške situacije u koju je tvornica došla nelegalnom odlukom 150 radnika GIKIL-a da stupe u štrajk i blokiraju funkcioniranje proizvodnje.
Generalni direktor Guntupalli Jagannadham upozorio je predstavnike Sindikata da je odluka o stupanju u štrajk nelegalna, te da će imati nesagledive posljedice po sudbinu tvornice GIKIL.

"Problem zbog kojeg su, mimo zakonske procedure, uposlenici stupili u štrajk nalazi se na sudu, tako da se morala sačekati pravosnažna odluka prije stupanja u štrajk. Na drugoj strani, štrajk je pokrenut u trenutku kada je GIKIL konačno počeo proizvoditi i plasirati koks, i to nakon nekoliko mjeseci pokušaja da pronađe tržište. Kada smo uspjeli da uđemo na indijsko i iransko tržište sa najkvalitetnijim koksom koji se može na svijetu proizvesti, radnici sami sebi uništavaju budućnost blokadom proizvodnje. Ako prekinemo kontinuitet plasmana koksa, budite uvjereni da će tvornica za sva vremena biti ugašena. Za proizvodnju mi smo ugovorili dobijanje avansnih sredstava koja će također biti obustavljena, tako da nećemo moći isplatiti čak ni plaće. Ne znam ko ima hrabrosti da odlukom o štrajku blokira proizvodnju i dovede tvornicu pred gašenje", naveo je u svom apelu direktor Guntupalli Jagannadham, navodeći još da radnici imaju pravo da štrajkuju, ali nemaju pravo da blokiraju osnovne funkcije Tvornice.

Tokom dana predstavnici Menadžmenta imat će razgovore sa Katom Iveljić, predsjednicom granskog Sindikata hemije i nemetala, kako bi je upoznali sa činjenicom da će blokada željezničkog i kamionskog saobraćaja u Tvornici GIKIL, koja je trenutno na snazi, izazvati diskontinuitet u dopremi sirovina i otpremi proizvoda, što će prouzrokovati prekid teško potpisanih ugovora:

"U takvoj situaciji izvjesno je gašenje tvornice i, za samo nekoliko dana, ostajanje na ulici 1.100 uposlenika. Investitor je u proteklih deset mjeseci trajanja krize svjesno išao u gubitke od pet miliona maraka mjesečno da bi spasio tvornicu. Nije mi jasno da neki radnici ne žele shvatiti napor spašavanja tvornice, činjenica da nismo otpustili ni jednoga uposlenika, te da sami žele uništiti tvornicu od koje živi više od hiljadu porodica", zaključio je Jagannadham.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: