Zenica
0

Štrajk stotina radnika ArcelorMittala

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više od pet stotina radnika ArcelorMittala Zenica protestiralo je danas ispred direkcije kompanije zbog odluke uprave da u aprilu uvede privremeni prekid rada za oko 1.900 radnika.

Ponovljeni su zahtjevi izneseni tokom protesta održanih proteklog četvrtka i petka, a to je da uprava za vrijeme čekanja posla radnicima osigura isplatu 65 posto prosječne plaće u FBiH, kao i da svi uposleni ravnomjerno podnesu teret krize.

Predsjednik Sindikata ArcelorMittala Zenica Islam Imamović pročitao je dopise koje je Sindikat proteklih dana poslao federalnom premijeru Nedžadu Brankoviću i resornom ministru Vahidu Heći.

„Premijer Branković danas je pozvao generalnog direktora M.K. Srinivasana da otvori pregovore sa sindikatom, što ovaj nije uradio do protesta. U svom odgovoru generalni direktor ArcelorMittal Zenica naveo je kako uprava nije naišla na razumijevanje sindikata i poduzela sve mjere i radnje kako bi svi radnici ravnomjerno podnijeli teret krize. Iako u ovom dopisu piše da je uprava spremna na pregovore, mi to nismo u praksi osjetili“, rekao je Imamović.

Okupljenim radnicima obratili su sepredsjednik Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović i predsjednik Sindikata metalaca ZDK Jakov Nikić, dok su sindikalni aktivisti iz AMZ istakli da se proizvodnja u kompaniji tokom vikenda odvijala nesmanjenim intenzitetom i da na visokoj peći prosječna proizvodnja iznosi 1.800 do 2.000 tona.

Za večeras je zakazana sjednica Glavnog odbora Sindikata ArcelorMittal Zenica na kojoj će se raspravljati o prijedlogu uprave da se regres u visini od 350 KM isplati u tri jednake rate.

Novi protesti zakazani su za sutra u 14,30 sati.