biznis
0

Strah od rizika pritisnuo dolar i euro prema jenu

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Jen je u četvrtak ojačao prema euru i dolaru na međunarodnim tržištima u uvjetima oskudne trgovine na tržištu zbog praznika u SAD-u, ali i pojačane nesklonosti ulagača riziku nakon terorističkih napada u Indiji.

Euro je do podneva ostao gotovo nepromijenjen prema dolaru, na 1,2914 dolara. Prema jenu je oslabio 0,4 posto, na 122,70 jena.

Dolar je također bio u minusu prema japanskoj valuti, spustivši se za 0,3 posto na 95,30 jena.

Promjene u tečajevima vodećih svjetskih valuta bile su u četvrtak ograničene a likvidnost umanjena zbog Dana zahvalnosti i zatvorenih tržišta u SAD-u.

Neki trgovci upozoravaju da su teroristički napadi u indijskom gradu Mumbaiju, u kojima je stradalo više od 100 ljudi, rasplamsali nove geopolitičke strahove, što je dodatno nagnalo ulagače na povlačenje iz rizičnih transakcija.

Dolar je tradicionalno najveći dobitnik u uvjetima nesklonosti ulagača riziku ali se našao pod pritiskom zabrinutosti vezanih za slabljenje američkog gospodarstva, te uz posljedice fiskalnih poticaja za američko gospodarstvo na američku bilancu plaćanja.

To je pak dalo poticaja jačanju jena, baš kao i spekulacije oko okretanja japanskih životnih osiguravatelja repatrijaciji jena.

Nasuprot tome, euro su pritisnuli najnoviji podaci iz Njemačke, pokazujući da se bliži kraj 3,5-godišnjeg razdoblja rasta na tržištu rada uslijed jačanja recesije.

Očekuje se da će Njemačka izvijestiti Evropsku uniju o očekivanom proračunskom manjku od 0,5 posto BDP-a u idućoj godini, te od 1,5 posto u 2010., saznaje se iz jednog izvora bliskog njemačkom ministarstvu finansija, prenosi Hina.

"U osnovi, tržištem i dalje dominira nesklonost riziku. Ne naziru se razlozi za promjenu paradigme i strukture tržišta", kaže valutni strateg banke UBS Geoffrey Yu.