Potpisan ugovor
0

"Strabag" naredne godine gradi dionicu autoputa u RS-u

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik očekuje da će do kraja juna ili jula biti riješena sva imovinskopravna pitanja na dionici autoputa Banja Luka-Doboj i da će ugovor o izvođenju radova biti potpisan početkom jeseni da bi se ušlo u pripremne radove i naredne godine počela izgradnja tog autoputa dužine 71 kilometar, čija je predračunska vrijednost 499 miliona eura.

Dodik je ovo izjavio nakon što su danas u Banjoj Luci potpisani Ugovor o pristupanju Javnog preduzeća "Autoputevi RS-a" društvu s ograničenom odgovornošću "Mreža autoputeva", Banja Luka i Ugovor članova društva, između JP "Autoputevi“ Banja Luka, "Strabag AG“ Austrija i "Mreža autoputeva“ Banja Luka, kojim se pravi zajedničko koncesiono preduzeće što je neophodno da bi se osigurala sva pravna strana u ovom poslu predviđena ranijim ugovorom.

U zajedničkom preduzeću, 90 posto učešća imat će autrijska kompanija, a 10 posto Vlada RS-a.

Potpisan je i poseban protokol kojim su precizirani sljedeći koraci u realizaciji projekta izgradnje mreže autoputeva u RS-u, a Dodik je precizirao da je to još jedan korak u implementaciji ranijeg dogovora o izgradnji mreže autoputeva.

On je podsjetio da su interesi Vlade RS-a zaštićeni u cijelom poslu te da ona zadržava 10 posto udjela, ali se neke važne odluke, ne mogu donijeti bez saglasnosti svih strana, bez obzira na učešće u kapitalu.

"Dobit, ukoliko do nje dođe, dijeliće se u omjeru 50:50, a do tog momenta morat će se da finansira ovaj važan infrastrukturni projekat“, rekao je Dodik.

Precizirao je da će u desetak dana biti riješena imovinskapravna pitanja za oko 15 kilometara dionice autoputa Banja Luka-Doboj, a čeka se i završetak izvedbenog projekta koji radi jedna zagrebačka kompanija koja je posao dobila na međunarodnom tenderu.

Direktor "Strabaga“ za jugoistočnu Evropu Rudolf Krapf rekao je da projekt napreduje uspješno i da će biti izvodljiv, što pokazuju i podaci o brojnosti saobraćaja na trasama autoputa.

Ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović precizirao je da ovaj projekt ni u jednoj fazi nije doveden u pitanje, bez obzira na svjetsku ekonomsku krizu i početno neiskustvo RS-a u ovim poslovima.

Nada se da će ugovor o izvođenju radova na autoputu Banja Luka-Doboj biti potpisan do kraja godine, a do tada će biti potpisano još oko 17 ugovora.

Pregovori sa "Strabagom“ o projektu mreže autoputeva počeli su prije tri godine, a najesen se navršava i treća godišnjica potpisivanja prvog protokola s tom austrijskom kompanijom.

Predstavnici konsultantske kuće "Deloitte“ daju pomoć Vladi RS-a u ovom poslu.