BiH
0

Stotine firmi u predstečajnom stanju

SRNA
Foto: arhiv
Foto: arhiv
Stotine firmi u BiH, mahom malih i srednjih preduzeća, nalazi se u predstečajnom stanju zbog recesije i nagomilanih dugova, upozorio je ekonomista u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić.

On je istakao da je na kraju prošle godine milijarda KM kapitala firmi otpisana po osnovu gubitka, a da će krajem ove godine taj iznos biti za 30 do 40 odsto veći.

Prema njegovim riječima, mnogim firmama prijeti gašenje, jer se ne odlučuju pokrenuti stečaj kao mjeru sanacije zbog sporosti samog postupka, pa je neophodna hitna izmjena zakona u smislu da stečajni postupci imaju prioritet na sudovima.

Hasić je naveo da su državna preduzeća jako zadužena po osnovu penziono-invalidskog osiguranja i da je riječ o milionima radnih dana neplaćenih doprinosa, a prenose "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

"Situacija je po osnovu polugodišnjih izvještaja o poslovanju firmi dosta složenija nego prošle godine", rekao je Hasić i dodao da zakonska regulativa nije urađena na način da bi se ušlo u sanaciju. 

On je naveo da je problem što firmama nisu na raspolaganju krediti, a vlast ne pomaže privredi, te ocijenio da bi bilo dobro uraditi pretvaranje duga u dionice, jer bi Zavod PIO imao dionice koje bi mogao prodati, dugovi bi bili riješeni i došlo bi do ubrzanja privrednih aktivnosti.

Direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić rekao je da je nivo industrijske proizvodnje u BiH pao za 18 odsto, te da su velika unutrašnja dugovanja, da nema finansijske discipline, a male firme ne mogu izdržati konkurenciju, pa je i logično da dolazi do predstečajnih stanja.
Predsjednik Udruženja stečajnih upravnika u BiH Hamdija Muratović ipak očekuje povećan broj zahtjeva za stečaj zbog krize i napominje da stečaj može firmama pomoći da se spasu, posebno jer je potpisan sporazum o finansiranju reorganizacije sa, zasada, "Postbankom" Sarajevo i Komercijalnom bankom Banjaluka.

"Pokrenuli smo izmjene zakona u pravcu da odredba hitnosti važi za sve postupke koji su u vezi sa stečajem, dakle i parnični, krivični. Zbog parničnih stoji stečajni. I medijacija je način bržeg rješavanja dugova, a niko se ne bori za to", rekao je Muratović.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber je upozorio da bi još oko 30 000 radnika do kraja godine moglo ostati bez posla, s obzirom na to da vlast ne čini ništa da pomogne firmama i olakša im poslovanje u kriznim vremenima.