Zamrzavanje kredita
0

Stopirana gradnja šoping centara u Evropi

FENA
Projekti gradnje do sedam miliona kvadratnih metara planiranih šoping centara u Evropi obustavljeni su ili otkazani zbog zamrzavanja tržišta kredita, a ta bi brojka mogla biti i veća ako se pad gospodarskih aktivnosti ubrza, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak.

U izvještaju konsultantske tvrtke za nekretnine Cushman & Wakefield navodi se da će u iduće dvije godine broj četvornih metara šoping centara u Evropi rasti najsporije od 2005., s tim da se ove godine očekuje novih 10 miliona, a iduće godine sedam miliona četvornih metara, što je 40 posto manje od prognoze te tvrtke iz jula 2008.

"Glavni su razlog pada na tržištu građevinskih projekata teškoće u osiguravanju finansija a situaciju dodatno pogoršava oprez trgovaca kada je u pitanju širenje", kazao je Boris van Haare Heijmeijer, Cushmanov partner zadužen za evropski maloprodajni sektor.

Cushman je kazao da će se novi kvadrati šoping centara graditi u iduće dvije godine uglavnom u evropskim zemljama s tržištima u nastajanju, pa se tako u Turskoj planira dva miliona četvornih metara a Rusiji 1,25 miliona četvornih metara šoping centara.

Međutim, tvrtka očekuje da će neki projekti biti otkazani s obzirom na pogoršanje gospodarskih prognoza, prenijela je Hina.

Usporavanje rasta uslijedilo je nakon rekordne godine za otvaranje trgovačkih centara u Evropi u 2008., kada je izgrađeno više od deet miliona četvornih metara maloprodajnog prostora, pri čemu najviše u Rusiji, Turskoj i Velikoj Britaniji, navodi se u izvještaju.