{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stopa nezaposlenosti smanjena za 3,5 posto

S
1.5.2010. u 18:35
0
0
Stopa nezaposlenosti smanjena za 3,5 posto
0
Stopa nezaposlenosti smanjena za 3,5 posto
Goražde
Na području Bosansko-podrinjskog kantona od 9.482 radno sposobne osobe, njih 5.251 je zaposleno, dok 4.231 traži posao, navodi se u Izvještaju Službe za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona za prošlu godinu.
"Prošla godina je bila jedna od najtežih u postratnom periodu, ali su ipak ostvareni značajni rezultati na smanjenju stope nezaposlenosti za 3,5 odsto, tačnije 415 osoba sa evidinecije nezaposlenih zasnovalo je radni odnos", ističe se u Izvještaju.

Kroz aktivne politike zapošljavanja Služba je u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Federacije BiH realizovala tri programa zapošljavanja i samozapošljavanja. Posredstvom ovih programa 93 osobe su dobile posao i to 40 mladih, 42 povratnika i 11 osoba sa invaliditetom.

U kantonalnoj Službi za zapošljavanje realizovan je i program edukacije nezaposlenih kroz grupna informisanja i informacijske i motivacijske seminare.

U prošloj godini Služba je počela i sa realizacijom okvirnog programa profesionalne orijentacije za završne razrede osnovnih i srednjih škola, a cilj je da učenici kroz profesionalno savjetovanje steknu jasniju sliku o opredjeljivanju za dalje obrazovanje.

Prioriteti Službe za zapošljavanje u narednom periodu biće omogućavanje lakšeg zapošljavanja kroz izjednačavanje ponude i potražnje na tržištu rada, što podrazumijeva izmjene zakonskih propisa i omogućavanja dokvalifikacija i prekvalifikacija stručnog kadra raznih profila koji su na evidenciji nezaposlenih osoba.

Na području Bosansko-podrinjskog kantona u toku je ispitivanje tržišta rada, tako da će biti nastavljena prošlogodišnji praksa kada je o potrebama za radnom snagom anketiran 41 poslodavac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: