Kina
0

Stimulativnim mjerama do 24 miliona novih radnih mjesta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kineski program poticanja ekonomije može doprinijeti otvaranju najmanje 24 miliona novih radnih mjesta, saopćila je u utorak vlada te zemlje, čime je ponudila najoptimističniju prognozu kretanja na tržištu rada od početka finansijske krize u prošloj godini.

Nova projekcija kineskog ministarstva za ljudske resurse i socijalnu zaštitu znatno premašuje službene podatke, prema kojima je od početka ove godine posao našlo 8,5 miliona Kineza.

Povećanje zapošljavanja je glavni uvjet za početak napuštanja vladinih mjera za poticanje gospodarskog rasta donesenih nakon što je svjetska finansijska kriza umanjila kineski izvoz, što je dovelo do gubitka miliona radnih mjesta, podsjetio je Reuters.

U ponedjeljak je kineska vlada obećala da će nastaviti pružati finansijske stimulanse s obzirom na još nedovoljno čvrstu osnovu za oporavak ekonomije.

U komentaru ministarstva za socijalnu zaštitu, objavljenom u listu komunističke partije Ženmin žibao, ukazano je da će, prema preliminarnim procjenama, dvogodišnji program stimuliranja, vrijedan četiri bilijuna juana (585 milijardi dolara), doprinijeti otvaranju više od 24 miliona novih radnih mjesta.

"Dodatne investicije lokalnih vlada otvorit još više radnih mjesta", smatraju dužnosnici toga ministarstva.

Podaci o broju zaposlenih u Kini smatraju se nepouzdanima s obzirom na to da je teško pratiti kretanje desetaka miliona stanovnika seoskih područja koji svake godine napuštaju domove u potrazi za poslom u tvornicama, na građevinama i u gradovima.

Jedini službeni kriterij za stanje na kineskom tržištu rada je registrirana razina nezaposlenosti u gradovima koja, čak i po riječima državnih analitičara, daje samo djelomičnu predodžbu o tržištu rada i znatno umanjuje razinu nezaposlenosti.

Ministarstvo za socijalnu zaštitu je također saopćilo da će otvaranje radnih mjesta u Kini u budućnosti zavisiti od toga kako će ta zemlja promijeniti model ekonomskog rasta i početi se u većoj mjeri oslanjati na domaću tražnju nego na izvoz.

"Bit će veoma teško sačuvati raniji vrtoglavi rast inozemne tražnje i investicija. Potrebna nam je stabilna domaća tražnja", navedeno je u komentaru toga ministarstva.