Godine prolaze
409

Stigla prva kazna od 105.000 eura jer ViK nije počeo realizaciju kredita EBRD-a

A. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić saopćio je danas da je prije sedam dana stigla prva kazna, penal od 105.000 eura koji će građani Kantona Sarajevo morati platiti jer nije počela realizacija kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže.

EBRD je Kantonu Sarajevo dodijelio kredit od 50 miliona KM kojim se treba početi trajno rješavati problem vodosnabdijevanja u gradu Sarajevu. Prva tranša kredita od 20 miliona KM već je uplaćena ovom javnom preduzeću.

"Isključivi razlog i uzrok su neznanje i potpuna nepripremljenost prethodnog menadžmenta za evropski način funkcionisanja tenderske procedure, elektronskim putem po strogim kriterijima EBRD-a. Neposredni rukovodilac tog projekta zatvorio je tender 24 sata ranije. To je priznao na sjednici Vlade, a prethodno optužujući jednu međunarodnu instituciju da su krivi što nisu realizovali taj projekt", poručio je ministar.

Mandić je istakao da je rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže jedna od prvih mjera vladajuće šestorke u Kantonu Sarajevo.

Ponovo je govorio o padanju tendera u ViK-u i neutrošku predviđenih sredstava, kao i slučaju Hambine carine gdje je projekt urađen bez izlazaka na teren, a na terenu je izvođače radova dočekalo klizište.

Naveo je i problem loše komunikacije sa starim menadžmentom ViK-a.

"Hitno i panično smo bili u potrazi za novim ljudima koji će doći u ovo preduzeće. Dugo nam je trebalo jer ovo nije nimalo lak posao i vrlo malo ljudi ga želi raditi", priznao je ministar i najavio velike radove te zamolio građane za strpljenje.

"Cilj je da zaboravimo riječ redukcija, da Sarajevo ponovo bude grad u kojem bez straha možemo piti vodu sa česme i da ubrzo osjetimo napredak u ovoj oblasti", izjavio je Mandić.