Sjeci koliko god ti treba
0

Štetan ugovor: "Šume RS-a" dale monopol kiparskoj firmi

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
"Šume Republike Srpske" obavezale su se da će narednih deset godina firmi "Forest Bio Energy" Banja Luka, čiji je većinski vlasnik s Kipra, svake godine isporučivati po 400.000 kubnih metara drvnog otpada.

Protokol i sporazum koji je o tom "poslu" potpisan u julu, stručnjaci iz ove oblasti koje je kontaktirao banjalučki ekonomski portal "Capital", ocjenjuju kao izuzetno štetan, nezakonit i monopolitistički.

Dokumente je s kiparskom firmom potpisao sada pomoćnik ministra poljoprivrede Neđo Ilić, 26. jula 2011. godine, posljednjih dana direktorskog mandata u "Šumama", zatim resorni ministar poljoprivrede i šumarstva RS-a Miroslav Milovanović i direktor "Forest Bio Energy" Aleksandar Denda.

U skladu s ovim dokumentima, koji objavljuje ovaj portal, "Šume Srpske" moraju, većinski kiparskoj firmi, za deset godina isporučiti četiri miliona kubika drveta niže vrijednosti, ogrevno i celulozno drvo, krošnje i ono što se procijeni kao šumski otpad.

"Strane potpisnice su saglasne da će za proizvodnju obnovljivih izvora energije, na raspolaganje staviti najmanje 400 hiljada kubnih metara drvne mase…. Sačinit će se plan…, pristupiti intenzivnoj eksploataciji drvne mase", navodi se u sporazumu i dodaje da će 'Šume' sječu u narednih 10 godina planirati u skladu s potrebama i planovima 'Forest Bio Energy’…”.

Sporazum i protokol, koji je potpisan bez medijske pompe, stručnjaci ocjenjuju kao nemoguć i nezakonit.

U pismenom odgovoru, dekan banjalučkog Šumarskog fakulteta kaže da je ove količine nemoguće osigurati i čudi se da je sporazum potpisan bez ijedne stručne studije.

Sječa 400 hiljada kubika stvara opasnosti od erozije zemljišta, ugrožava vodotok i izvore pitke vode. Takav način neminovno narušava, ističe, način gazdovanja "Šuma", s nesagledivim posljedicama.

Nejasno je zbog čega "Forest Bio Energy“ Banja Luka treba da uradi planove bilansa potrebnih količina i "lokacija" za bioenergetski sektor (tačka 3.1.) ako se zna da ove aktivnosti prioritetno pripadaju sektoru šumarstva, odnosno resornom ministarstvu i JPŠ "Šume RS" i naročito ako se imaju u vidu važeće međunarodne metodike za pripremu baze podataka i izradu planova korišćenja biomase u šumarstvu (FAO).

Za resornog ministra RS-a, koji je potvrdio da su ovi dokumenti potpisani, mišljenje Šumarskog fakulteta nije relevantno.

"Nikakve projekcije Šumarskog fakulteta ne dolaze u obzir, oni nisu dovoljno pametni da kažu kolika je to projekcija. Oni bi trebali da se bave školovanjem studenata na Šumarskom fakultetu, a ne da se upuštaju u komentarisanje nečega o čemu nemaju dovoljno podataka", kaže ministar Milovanović.

To može biti i manje od 400 hiljada kubika, naveo je Milovanović, iako u sporazumu jasno piše "minimalno 400.000 m3 godišnje".

"Najvažnije da imamo novu investiciju, kaže Milovanović i demantuje tvrdnje da će zbog monopola datog firmi "Forest Bio Energy" zatvoriti sve postojeće fabrike paleta, a građani RS-a ostati bez ogrevnog drveta.

"Zar mislite da bih potpisao ugovor da građane RS-a ostavim bez drveta, to su spekulacije i kafanske priče", tvrdi Milovanović.