biznis
0

Steiermärkische Sparkasse sa 49,49 posto najveći dioničar ABS banke

FENA
Steiermärksche Sperkasse kupila je 49,49 posto dionica ABS banke Sarajevo i trenutno je njen najveći dioničar.

«Steiermärkische Sparkasse dio je uspješne grupe austrijskih štedionica koja u Austriji, istočnoj i jugoistočnoj Evropi pruža usluge za 15 miliona klijenata. Tržišni udio u Austriji iznosi 30 posto», istakao je danas predsjednik Upravnog odbora štedionice Steiermärkische Sparkasse Gerhard Fabisch na konferenciji za novinare u Sarajevu povodom preuzimanja paketa dionica ABS banke.

Direktor Upravnog odbora Franz Kerber, koji je u Steiermärkische Sparkasseu između ostalog odgovoran za međunarodni posao, kazao je da su nakon osnivanja predstavništva u BiH analizirali bankovno tržište i u ABS banci našli idealnog partnera za razvoj tržišta grupe štedionica.

Kroz veliku ponudu proizvoda, kažu, pokriće se potrebe u oblasti poslovanja sa privatnim klijentima, kao i potrebe malih i srednjih preduzeća. Pored razvoja filijala i IT, investiraće se u edukaciju zaposlenih. Kao naredni korak planiraju početi sa poslom leasinga u BiH.

«Steiermärkische Sparkasse je sa svojim know how i međunarodnim prisustvom idealan strateški partner» kazao je predsjednik Upravnog odbora ABS banke Adnan Zukić. Krajem oktobra lani ABS banka imala je bilansu sumu 96 miliona eura i 42 filijale u BiH.

Sa bilansom od 11,9 milijardi eura, koncern Steiermärkische Sparkasse najveća je štajerska banka i najveći kreditni institut na jugu Austrije. Kao najveća štedionica saveznih pokrajina, Steiermärkische Sparkasse važan je dio grupe austrijskih štedionica, koja se sastoji od 55 štedionica sa Erste Bank kao vodećom bankom.