Centralna banka BiH
0

Štednja jedan od ključnih generatora kreditiranja

FENA
Centralna banka BiH (CBBiH) danas se oglasila saopćenjem povodom Svjetskog dana štednje, 31. oktobra, u kojem ističe da se ove godine taj dan dočekuje u uvjetima finansijske krize koja je zahvatila cijeli svijet, a čije se indirektne posljedice osjećaju i u Bosni i Hercegovini.

U povodu Svjetskog dana štednje, guverner CBBiH Kemal Kozarić ističe da štednja postaje jedan od ključnih generatora kreditiranja, omogućava nove investicije, razvoj zemlje, nova radna mjesta te poboljšanje standarda građana.

"Nadam se da će građani zadržati povjerenje u komercijalne banke, ali i da će banke u Bosni i Hercegovni cijeniti svoje deponente i nagraditi njihovo povjerenje", izjavio je guverner Kozarić.

Iako svi građani Bosne i Hercegovine nisu u prilici da štede, kako se navodi u saopćenju CBBiH, podaci pokazuju da depoziti stanovništva Bosne i Hercegovine kod banaka na kraju septembra 2008. iznose 5,8 milijardi KM i da su povećani za više od milijardu KM ili za 21 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Podaci CBBiH također pokazuju da od ukupnih depozita stanovništva, depoziti po viđenju čine oko 2,3 milijarde KM ili 40,4 posto, dok oročeni i štedni depoziti iznose 3,5 milijardi KM ili 59,6 posto.

U pogledu valutne strukture, oko dvije milijarde KM ili 32 posto su depoziti u domaćoj valuti, oko 3,4 milijarde ili 60 posto u euru, a oko 400 miliona KM ili osam posto u ostaloj stranoj valuti, kaže se u saopćenju CBBiH.