Rješenje suda
1

Stečajni upravitelj ušao u Željezaru Zenica, u februaru odluka o stečajnom postupku

Piše: E. M.
Radnici pred direkcijom Željezare Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Radnici pred direkcijom Željezare Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stečajni sudija Općinskog suda u Zenici Sanja Pavlić danas je donio Rješenje o pokretanju prethodnog postupka radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka Željezare Zenica, a za privremenog upravitelja imenovan je Mirza Jarić.

Predlagatelj otvorenja stečajnog postupka Željezara Zenica kao stečajni dužnik ima 340 zaposlenih osoba, a zbog nemogućnosti poslovanja i dugovanja te blokade računa, odlučili su podnijeti ovaj prijedlog Općinskom sudu u Zenici.

U obrazloženju Rješenja navodi se da je ukupna knjigovodstvena vrijednost imovine Željezare Zenica oko 101.171.940 KM od čega stalna sredstva i dugoročni plasmani iznose 99.772.384 KM, u zalihama je oko 470.230 KM, dok gotovina, kratkoročna potraživanja i plasmani iznose oko 992.326 KM.

Ukupne knjigovodstvene obaveze iznose 70.084.626 KM od čega su 28.360.142 KM krediti, 1.767.839 KM se odnosi na dobavljače, a na plaće, naknade i ostala primanja duguje se 30.934.774 KM.

U prijedlogu se navodi da je sva nepokretna imovina Željezare Zenica pod zakonskom hipotekom Porezne uprave Federacije BiH i to zbog neizmirenih obaveza po osnovu poreza i doprinosa. Dugovanja Željezare Zenica prema PDV-u, porezima, doprinosima i akcizama iznose oko 4.191.862 KM, dok druge obaveze iznose 4.840.007 KM.

Zbog blokade računa i duga prema Elektroprivredi, pogonima u Željezari Zenica je isključena struja zbog čega je onemogućeno odvijanje osnovne djelatnosti, a direktor zeničke željezare Safet Berbić predložio je otvorenje stečajnog postupka.

“Kako je za donošenje odluke o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom neophodno utvrditi da li postoje razlozi za otvaranje stečajnog postupka, to je sud odredio financijsko vještačenje. Radi utvrđenja da li postoji stečajni razlog i da li postoje uvjeti za otvaranje stečajnog postupka sud je odlučio pokrenuti prethodni postupak i u tom pravcu imenovao je privremenog stečajnog upravitelja Jarić Mirzu sa stalne liste stečajnih upravitelja, te mu naložio da izvrši sve radnje navedene u izreci ovog rješenja”, stoji u obrazloženju današnjeg Rješenja Općinskog suda Zenica.

Tokom ovog procesa, privremeni stečajni upravitelj Mirza Jarić će: osigurat i starati se o imovini Željezare Zenica, izvršiti pregled dužnikovih poslovnih prostorija i izvršiti uvid u poslovne knjige i dokumentaciju dužnika, utvrditi da li postoji razlog za otvaranje stečajnog postupka, ispitati da li imovina stečajnog dužnika može pokriti troškove stečajnog postupka, utvrditi da li se poslovanje stečajnog dužnika može u cjelini ili djelimično nastaviti u toku prethodnog postupka i izvršiti kontrolu poslovanja.

Izvještaj nakon svega urađenog dužan je dostaviti Općinskom sudu u roku od 30 dana, a ročište o utvrđivanju uvjeta za otvaranje stečajnog postupka bit će održano 8. februara naredne godine u 10 sati.