"Endlos Fesch"
7

U Beču brendirana odjeća za samo 25 eura mjesečno

Klix.ba
U Beču će danas, 30. novembra i sutra 1. decembra inovativni bečki startup "Endlos Fesch" (Beskrajno šik) gostovati sa svojim pop-up eventom u trgovini polovne robe Magistratskog odjela 48 (MA 48), zaduženog za zbrinjavanje otpada.

"Endlos Fesch" je prvo preduzeće koje iznajmljuje brendiranu garderobu u Beču. Preko 450 odjevnih predmeta lokalnih dizajnera, vrhunskih međunarodnih brendova i odabranih vintage komada mogu se pouditi na četiri sedmice po cijeni od samo 25 eura. Prilikom posuđivanja više komada ostvaruje se i popust.

Nakon isteka roka roba se jednostavno vraća u idući pop-up store, a uposlenice se brinu za pranje i čišćenje robe.

Mladi start-up na taj način doprinosi smanjenju količine odbačenih odjevnih predmeta i modnih dodataka, a svojim korisnicima omogućava da unesu više raznolikosti u svoju garderobu.

Saradnja trgovine polovnom robom bečkog Magistratskog odjela za zbrinjavanje otpada i novog startupa nije nimalo čudna, obzirom da je i jednima i drugima cilj smanjenje otpada.

Radnja polovne robe bečkog MA 48 u okrugu Margareten postoji još od 1989. godine. U glavnom gradu Austrije iskoristive stare stvari poput namještaja, elektronskih uređaja, odjeće, knjiga i posuđa se odlažu već godinama na posebno označena mjesta u reciklažnim dvorištima te se potom po pristupačnim cijenama prodaju u ovoj radnji.

Do 30.000 kupaca godišnje posjeti radnju polovne robe, a sav novac od prodaje odlazi u humanitarne svrhe. Njime se finansiraju različiti bečki socijalni projekti, azili za nezbrinute životinje i sl.