Startupi
0

SERDA: Pet firmi iz poslovnog inkubatora samostalno djeluju na tržištu

FENA
Pet firmi iz Poslovnog inkubatora Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) dovoljno su ojačale i u prošloj godini napustile prostorije inkubatora.

U tom organizovanim sistemu za podršku malim i srednjim preduzećima trenutno djeluju 33 firme, od kojih 19 predstavljaju start-upe, odnosno firme koje su prvi put registrovane. Broj zaposlenih u tim firmama je oko 125.

Dvije, od ukupno tri firme kojima je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) u prošloj godini izdala dozvole za pružanje fiksnih telefonskih usluga u BiH, smještene su u Poslovnom inkubatoru. To su firme AIR ABA i T3.

U SERDA-i ističu da je Poslovni inkubator najznačajniji projekt koji finansiraju međunarodni donatori. Njegova vrijednost je 688.000 eura, od čega je iz fonda SERDA-e izdvojeno 115.000 eura. Predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci.

Partneri u projektu su Ured za saradnju s Balkanom španske vlade (AECI sa 475.000 eura), Razvojna agencija Barcelona Activa (30.000 eura) i grad Barcelona (68.000 eura ).

  • Poslovni inkubator je opravdao svoje postojanje i funkciju generatora razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Sarajevske makroregije (SMR) zahvaljujući prije svega našim partnerima, Uredu sa saradnju s Balkanom španske vlade s kojim u ovoj godini pokrećemo i projekt namijenjen jačanju kapaciteta Agencije i tržišta rada u SMR-u – izjavila je Feni šefica ovog projekta Snežana Tomašević.

SERDA-in Poslovni inkubator zvanično je otvoren sredinom maja 2005. godine.