Sarajevska općina podržala "startupe" - salon za masažu, galeriju, zaštitarsku agenciju i kafić

Sarajevska općina podržala "startupe" - salon za masažu, galeriju, zaštitarsku agenciju i kafić
66
R. D.
5.3.2020. u 21:46
37
komentara
66

dijeljenja
Sarajevska općina podržala "startupe" - salon za masažu, galeriju, zaštitarsku agenciju i kafić Foto: Općina Stari Grad
Općina Stari Grad Sarajevo sa 23 hiljade KM podržala je pokretanje četiri startupa. I to ne bi bilo posebno zanimljiva vijest da pomenute poslovne ideje koje se navode pod zajedničkim nazivnikom - startup nisu salon za masažu, umjetnička galerija, zaštitarska agencija i "coffee shop"
Kako su iz općine ponosno saopćili načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić potpisao je četiri ugovora sa korisnicima sredstava za pokretanje startup biznisa, odnosno za poticaj preduzetništvu i samozapošljavanju mladih.

Iznosom od 23.000 KM finansirati će se pokretanje četiri "startupa" i to: Dženita Ćosić - salon za masažu i kozmetičke usluge, Amar Lačević - zaštitarska agencija, Haris Mutevelić - umjetnička galerija i Aida Hasanović - coffee shop.

Ova općina i ranije je podržavala pokretanje biznisa, a navedeno je da su to bili automehaničar, 3D print, izrada videoigrica, autolakirer, fotograf, veterinarska apoteka.

Ne ulazeći u kriterije odabira korisnika startup sredstava, vrijedi podsjetiti odgovorne u Starom Gradu da po definiciji nije svaka novootvorena firma startup.

Startup je specifičan podskup novo otvorenih poslovnih subjekata koji ima posebna pravila. Jedna od definicija koja nastoji razlikovati startupe od drugih poduzetničkih pothvata kaže da je startup "novoosnovano ili nedavno osnovano preduzeće s globalnim ambicijama i globalnim potencijalom".
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...