Startupi
19

Prvi uspješan projekat bh. platforme za grupno finansiranje Katapult.ba

Klix.ba
Prva platforma za grupno finansiranje, Katapult.ba, pokrenuta je 27. marta. Cilj platforme je poticanje poduzetništva, osiguravanje početnih sredstava za pokretanje raznih startup kompanija ili biznis ideja, kao i prilika investitorima za veća i manja ulaganja.

Jedan od projekata na Katapultu "Budi dio koji nedostaje" je uspio dostići svoj cilj, od 2000 KM.

"Ovo je početak onoga za što se nadamo da će postati svakodnevnica u Bosni i Hercegovini, a to je grupno finansiranje i pomaganje startupima, te malim biznisim ali i projektima društveno socijalnog karaktera. U ovaj projekat smo ušli s puno entuzijazima, i nadamo se da ćemo nastaviti redati uspjehe", rekli su iz Katapulta.

Kampanja "Budi dio koji nedostaje" dio je programa "Stariji brat, starija sestra" čiji je cilj socijalno uključivanje djece iz socijalno i materijalno ugroženih porodica te djece iz doma za djecu bez roditeljskog staranja sa područja Kantona Sarajevo.

Studenti/ice imaju ulogu "starije braće" i "starijih sestara" i na volonterskoj osnovi posvećuju svoju pažnju, ljubav i vrijeme djeci najmanje godinu dana. Tokom deset godina realizacije u Sarajevu je ovim programom obuhvaćeno oko 300 djece i 300 volontera/ki.

Za ekipu mladih volontera/ki koji su organizirali cijelu kampanju, mogućnost plasiranja ideje na Katapult.ba bio je pravi izazov. Već su imali dosta informacija o crowdfundingu ali funkcionalnosti ovog koncepta u BiH bila je pod znakom pitanja. Iza kratkog videa i simpatičnog teksta na platformi krilo se mnogo posla kao što je osmišljavanje cijelog koncepta videa, pisanje jasnog i primamljivog teksta i biranje fotografija.

Također, bilo je potrebno osmislit strategiju promovisanja na društvenim mrežama, mailing listama, lobiranje za podršku među prijateljima i partnerima i što je najbitnije pratiti povratne informacije.

Uglavnom, postavljanjem videa na crowdfunding platformu posao nije završen. Tada počinje nova faza u kojoj je potrebno brzo reagovati na sve informacije koje dolaze izvana kao što su komentari prijatelja, potencijalnih donator, te se prilagoditi općim okolnostima kao što su na primjer u našem slučaju bile vremenske nepogode u regionu.

Ako želite saznati više o ovoj uspješnoj kampanji kao i drugim projektima posjetite Katapult.ba.

Katapult.ba je projekat kojeg podržava USAID-Sida FIRMA projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida).