Startupi
7

Pokrenuta prva platforma grupnog finansiranja u BiH Katapult.ba

Klix.ba
U Sarajevu je u četvrtak, 27. marta 2014., zvanično prezentovana i pokrenuta web platforma Katapult.ba, koja se bazira na principu grupnog finansiranja (eng. Crowdfundinga) i prva je te vrste u Bosni i Hercegovini.

Prezentaciju su otvorili Pelle Persson, direktor Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) u BiH, te Igor Kapetanović, direktor firme East koja je implementator projekta i vlasnik platforme.

”Platforma Katapult.ba namijenjena je ljudima sa idejom, inovatorima, kreativnim ljudima i poduzetnicima, koji putem Katapult.ba imaju mogućnost da se obrate potencijalnim investitorima i predstave svoj projekat ili biznis ideju“, riječi su kojima je Igor Kapetanović prisutne upoznao s razlozima pokretanja ovog projekta.

"Ovo je i prilika investitorima iz BiH, regiona i dijaspore da iz bilo kojeg dijela svijeta diskutuju, komentarišu i prate ideje naših poduzetnika i da se odluče za veća ili manja ulaganja. Katapult je jednostavno online komuna za one koji imaju ideje i žele ih sprovesti u djelo , te za one koji im u tome žele pomoći i spremni su podijeliti rizik i nagradu“, dodao je Kapetanović

Nudeći mogućnosti za realizaciju različitih poslovnih ideja i društvenih inicijativa, Katapult.ba za cilj ima i da postane mjesto susreta mladih entuzijasta, iskusnih i manje iskusnih poduzetnika, investicionih partnera te društveno odgovornih građana.

“Crowdfunding je najnoviji izum u oblasti poduzetničkog finansiranja, i izuzetno mi je drago da je ovaj globalni novitet tako brzo stigao u BiH. Online društvene mreže temeljito su promijenile način na koji komuniciramo i održavamo naše društvene odnose, a ja vjerujem da će i druga online rješenja bazirana na konceptu društvenih medija poput Crowdfundinga snažno uticati na razvoj poduzetništva i pristup finansiranju”, rekao je na prezentaciji direktor Side Pelle Persson.

Katapult.ba je projekat kojeg podržava USAID-Sida FIRMA projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida).