Poziv i za naše startupe
14

Najavljujemo Vienna UP'20: Beč u maju postaje najveća startup pozornica

R. D.
Foto: ViennaUP.com (Foto: R. D./Klix.ba)
Foto: ViennaUP.com (Foto: R. D./Klix.ba)
Austrijska metropla užurbano radi na daljem razvoju, a startup scena novi je generator tog procesa. Od 11. do 17. maja ove godine organizira se Vienna UP'20 javlja iz Beča reporter portala Klix.ba.

Gabriela Tatzberger, ekspertica za startupe u Privrednoj agenciji Beča, institucije koja je inicirala ovaj program, za Klix.ba kaže kako ovo neće biti samo jedan događaj nego u sedam dana raspoređeno 80 dešavanja širom grada.

"Naš je cilj da dođemo do međunarodnih startupa, investitora i talenata, raznih preduzeća u toj oblasti. Imamo 50 programskih partnera kao dio ViennaUP'20-a koji će sa svojim pojedinačnim događajima oblikovati tu sedmicu, a trenutno računamo sa preko 20 hiljada posjetilaca", kaže Tatzberger.

Svi događaji svrstani su u klastere, pa tako će biti organizirana dešavanja vezana za zdravstvene tehnologije i životne nauke, socijalno poduzetništvo, pametne gradove, kreativnu industriju, pametnu proizvodnju, umjetnu inteligenciju...

Gabriela Tatzberger (Foto: R. D./Klix.ba)
Gabriela Tatzberger (Foto: R. D./Klix.ba)

"Programski partneri ViennaUP'20-a su veoma uspješni u tome, da privuku međunarodne učesnike i znamo već sada da će biti bar 200 međunarodnih startupa i predstavnika iz više od 50 gradova učestvovati. Cilj je da te sedmice svim učesnicima omogućimo lako umrežavanje i to ne samo za jednu temu, već horiznontalno, međusektoralno, da se npr. oni koji se bave zdravstvenim tehnologijama mogu povezati s onima koji rade na umjetnoj inteligenciji i slično, a oni svi skupa možda pronaći investitore. Povezivanje i Austrijanaca s onima koji rade na međunarodnom planu“, kaže ona naglašavajući kako će biti aktivna posebna aplikacija za matchmaking.

Organizator je mnogo truda uložio i da informiše buduće učesnike o svim mogućnostima na Vienna UP’20, ali ne samo za startupe i investitore već i predstavnike gradova. Na svečanom otvorenju među tri hiljade učesnika bit će prisutan i predsjednik Austrije.

Foto: ViennaUP.com
Foto: ViennaUP.com

"Za međunarodne investitore rezervisana su dva dana dešavanja, oni tu mogu pronaći i koinvestitore za pojedine događaje, isto kao što startupi mogu kroz razne hackathone pronaći adekvatne saradnike. Jedan dan posvećen je i velikim kompanijama gdje će oni prezentirati šta oni nude startupima", naglasila je.

Na kraju sedmice organizira se i veliki sajam (Maker Faire), također dio ViennaUP'20-a koji cilja na mnogo širu publiku, posebno u području razvoja prototipa/hardvera. Organizatori posebno ističu potragu za zanimljivim startupima i s područja Bosna i Hercegovine te zemalja naše regije, za zainteresovane startupe imaju poseban soft landing program.

Vienna UP’20 organizira se prvi put, a od zavisno rezultata i percepcije učesnika i javnosti razvijat će se u narednim godinama. Beč je kroz senzibilan pristup startup sceni već deset godina pronašao novi generator svog razvoja.