Najavljujemo Vienna UP'20: Beč u maju postaje najveća startup pozornica

Najavljujemo Vienna UP'20: Beč u maju postaje najveća startup pozornica
14
R. D.
29.2.2020. u 21:35
2
komentara
14

dijeljenja
Najavljujemo Vienna UP'20: Beč u maju postaje najveća startup pozornica Foto: ViennaUP.com (Foto: R. D./Klix.ba)
Austrijska metropla užurbano radi na daljem razvoju, a startup scena novi je generator tog procesa. Od 11. do 17. maja ove godine organizira se Vienna UP'20 javlja iz Beča reporter portala Klix.ba.
Gabriela Tatzberger, ekspertica za startupe u Privrednoj agenciji Beča, institucije koja je inicirala ovaj program, za Klix.ba kaže kako ovo neće biti samo jedan događaj nego u sedam dana raspoređeno 80 dešavanja širom grada.

"Naš je cilj da dođemo do međunarodnih startupa, investitora i talenata, raznih preduzeća u toj oblasti. Imamo 50 programskih partnera kao dio ViennaUP'20-a koji će sa svojim pojedinačnim događajima oblikovati tu sedmicu, a trenutno računamo sa preko 20 hiljada posjetilaca", kaže Tatzberger.

Svi događaji svrstani su u klastere, pa tako će biti organizirana dešavanja vezana za zdravstvene tehnologije i životne nauke, socijalno poduzetništvo, pametne gradove, kreativnu industriju, pametnu proizvodnju, umjetnu inteligenciju...

Gabriela Tatzberger (Foto: R. D./Klix.ba) Gabriela Tatzberger (Foto: R. D./Klix.ba)


"Programski partneri ViennaUP'20-a su veoma uspješni u tome, da privuku međunarodne učesnike i znamo već sada da će biti bar 200 međunarodnih startupa i predstavnika iz više od 50 gradova učestvovati. Cilj je da te sedmice svim učesnicima omogućimo lako umrežavanje i to ne samo za jednu temu, već horiznontalno, međusektoralno, da se npr. oni koji se bave zdravstvenim tehnologijama mogu povezati s onima koji rade na umjetnoj inteligenciji i slično, a oni svi skupa možda pronaći investitore. Povezivanje i Austrijanaca s onima koji rade na međunarodnom planu“, kaže ona naglašavajući kako će biti aktivna posebna aplikacija za matchmaking.

Organizator je mnogo truda uložio i da informiše buduće učesnike o svim mogućnostima na Vienna UP’20, ali ne samo za startupe i investitore već i predstavnike gradova. Na svečanom otvorenju među tri hiljade učesnika bit će prisutan i predsjednik Austrije.

Foto: ViennaUP.com Foto: ViennaUP.com


"Za međunarodne investitore rezervisana su dva dana dešavanja, oni tu mogu pronaći i koinvestitore za pojedine događaje, isto kao što startupi mogu kroz razne hackathone pronaći adekvatne saradnike. Jedan dan posvećen je i velikim kompanijama gdje će oni prezentirati šta oni nude startupima", naglasila je.

Na kraju sedmice organizira se i veliki sajam (Maker Faire), također dio ViennaUP'20-a koji cilja na mnogo širu publiku, posebno u području razvoja prototipa/hardvera. Organizatori posebno ističu potragu za zanimljivim startupima i s područja Bosna i Hercegovine te zemalja naše regije, za zainteresovane startupe imaju poseban soft landing program.

Vienna UP’20 organizira se prvi put, a od zavisno rezultata i percepcije učesnika i javnosti razvijat će se u narednim godinama. Beč je kroz senzibilan pristup startup sceni već deset godina pronašao novi generator svog razvoja.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...