Veliki evropski festival
19

Klimatski neutralni gradovi u središtu ovogodišnjeg startup događaja ViennaUP

B. R.
ViennaUP'23
ViennaUP'23
Nakon velikog uspjeha prošlogodišnjeg festivala, Beč će od 30. maja do 7. juna treći put biti domaćin jednog od najvećih startup događaja u Evropi. Prošlogodišnji festival ViennaUP imao je 10.000 učesnika iz 67 država.

Kako su saopćile gradske vlasti, ViennaUP je namijenjen startupima, investitorima, tehnološkim entuzijastima, vizionarima, ali i svima onima koje zanimaju pametni gradovi. Kao i prošle, i ove će godine biti održan uživo i dijelom u hibridnom formatu.

Inicijator festivala je Bečka poslovna agencija (Vienna Business Agency). I ove godine planirana je organizacija 50 događaja kojima se pokrivaju širok spektar tema, kao što su pametni gradovi, kreativne industrije, tehnologija, nauke o životu i proizvodnja, a organizira ih više od 30 partnera.

Među njima je događaj Connect Day koji se održava 31. maja te predstavlja priliku za uvezivanje startup kompanija sa renomiranim kompanijama i investitorima, kao i mogućnost za samopromociju publici koju interesuju inovacije.

U središtu događaja Smart City Summit 6. juna nalaze se pametni gradovi, a ovogodišnja tema posvećena je pitanju kako gradove učiniti klimatski neutralnim. Creative Days okupit će kreativce iz cijelog svijeta 31. maja, a bavit će se utjecajem tehnologije na kulturu u budućnosti.

Prezentacije, hakatoni, radionice i konferencije bit će zaokruženi pratećim programom koji je osmišljen na način da se njime omogući posjetiocima da se detaljno posvete temama. Program uključuje tematske večeri "Taste the Viennese Feeling" i sastanke u ugodnoj atmosferi odabranih bečkih kafana, saopćile su vlasti Beča.

Program ovogodišnjeg ViennaUPa je dostupan na ovom linku.