Startupi
213

Aplikacija Weelz: Svi telefonski brojevi taksija na jednom mjestu

Klix.ba
Softverske kompanije u Bosni i Hercegovni uglavnom su orjentisane ka inostranim tržištima te rijetko imaju priliku realizirati projekte koje rješavaju probleme lokalnog tržišta, a na kojima mogu pokazati svoje znanje i ekspertizu. Aplikacija Weelz je upravo jedan od tih rijetkih projekata, a nastala je tokom ljetnog ciklusa Klika prakse u softverskoj kompaniji Klika iz Sarajeva.

Weelz u sebi sadrži brojeve taksi kompanija i pojedinačnih taksi vozača u preko 20 gradova širom Bosne i Hercegovine, i regiona, uključujući veće gradove, Sarajevo, Mostar, Zenicu, Banja Luku, Beograd, Zagreb, ali i one manje, kao što su Srebrenik, Pale, Kiseljak, Istočno Sarajevo, te četiri velika evropska grada Pariz, Istanbul, Beč i Atinu. Aplikacija prilikom sortiranja telefonskih brojeva koje svojim korisnicima nudi kao najbolje opcije koristi dva parametra: lokaciju korisnika i ocjene taksi kompanija koje su unijeli prethodni korisnici aplikacije, tako da su prvi na listi taksi kompanije/ prevoznici sa najboljim ocjenama korisnika, a koje se nalaze u blizini trenutne lokacije korisnika. Aplikacija je besplatna i dostupna za preuzimanje na Google Play Store i App Store, za Android i iOS uređaje.

Ilija Tešić, Front-end developer u Kliki je bio glavni mentor timu studenata koji su razvili aplikaciju tokom prakse, a od njega je i potekla ideja za kreiranje ove aplikacije. "Često sam prilikom putovanja po gradovima regiona imao problem pronalaska pouzdanih telefonskih brojeva taksija i nisam nikada mogao biti siguran šta da očekujem od taksija koji bi došao po mene. Zbog toga sam želio riješiti taj problem kreiranjem jedinstvene aplikacije. Upravo je "Klika praksa" bila odlična prilika za razvoj jedne korisne, pouzdane i funkcionalne aplikacije, kao što je Weelz, a samim tim, učinili smo našu praksu zanimljivijom za praktikante, i omogućili im da rade na stvarnom projektu i imaju konkretan rezultat po završetku prakse".

Elza Kalač i njene kolege koji su po završetku prakse dobili posao u Kliki, Mirza Bašić i Amir Zametica, istakli su da je Weelz za njih predstavljao veliki izazov jer nisu prije imali priliku raditi na ovako kompleksnom projektu ili u ovako velikom timu, te da je za njih iskustvo prakse i činjenica da već mjesec dana rade u ovoj softverskoj kompaniji na novim projektima neprocjenjivo iskustvo i velika prilika za razvoj njihove karijere. Amir je dodao: "Svi smo ponosni na Weelz, i ovo je sigurno bila najbolja praksa u našoj zemlji za koju sam čuo".

Ilija je dodao da Weelz, iako trenutno jeste funkcionalna aplikacija koja rješava konkretan problem, ipak nije završena: “Na ovoj aplikaciji se može još raditi, i mi imamo u planu da dodamo ključne funkcionalnosti, da upotpunimo bazu kontakata, da bismo pokrili cijeli region, ali nam je jako bitna i rekacija korisnika i njihova povratna informacija u procesu daljnjeg razvoja aplikacije. Jedna od ključnih funkcionalnosti čiji je razvoj u planu je i mogućnost da svi korisnici sami unose nove brojeve taksi kompanija i taksi prevoznika, jer je ovo aplikacija koja je ipak napravljena za korisnike i koja će svoj puni potencijal ostvariti kada sami korisnici budu imali priliku popunjavati njen sadržaj. Trenutno mi unosimo telefonske brojeve, i trudimo se da pokrijemo što veći teritorij i da ti brojevi budu što pouzdaniji. Radujemo se novom ciklusu prakse za koji uskoro otvaramo konkurs, i prilici da sa novim mladim ljudima, budućim vrsnim IT stručnjacima, radimo na daljnjem razvoju ovog ali i nekih novih projekata od nule, kao što je to bio slučaj sa aplikacijom Weelz.”

Klika praksa je projekat prakse u trajanju od dva mjeseca, tokom koje studenti i inžinjeri bez radnog iskustva imaju priliku raditi na konkretnim projektima, puno radno vrijeme i u stvarnom poslovnom okruženju, a po završetku prakse svi praktikanti imaju priliku za intervju za posao u softverskoj kompaniji Klika. Po završetku ljetnog ciklusa prakse, šest od deset praktikanata je dobilo posao u Kliki. Konkurs za prijave na zimski ciklus KLIKA PRAKSE biće otvoren uskoro a svi zainteresirani moći će pronaći informacije o načinu prijave i roku za prijavu na Facebook stranici kompanije Klika.